Canadese en Belgische bevrijders.(foto: Betuws Oorlogsmuseum)
Canadese en Belgische bevrijders.(foto: Betuws Oorlogsmuseum) Foto: Betuws Oorlogsmuseum

bevrijding van de betuwe april 1945

HETEREN - In het Betuws Oorlogsmuseum aan de Onze Lieve Vrouwestraat 36 in Heteren is tot eind juni een tentoonstelling te zien over de Bevrijding in 1945. Geopend op woensdag tot en met zondag van 13.30 tot 17.00 uur.

Een echte bevrijding hebben de inwoners van de Over-Betuwe en Neder- Betuwe niet meegemaakt. Vanaf 24 september 1944 kwam er een evacuatie opgang onder geallieerd en Duits bevel. In totaal werden 60.000 mensen door het oorlogsgeweld uit de Betuwe geëvacueerd.
Er kwamen 25.000 burgers in het bevrijde zuiden terecht. Brabant kon de vluchtelingen niet meer huisvesten en hierdoor werden er nog 10.000 Betuwenaren geëvacueerd naar 24 verschillende plaatsen in België. Deze operatie was voor die tijd enorm. Voor 25.000 mensen zag het er slechter uit tijdens de evacuatie, zij moesten op bevel van de Duitse bezetter over de Rijn naar het Noorden.

De bevrijding van een deel van de Betuwe begon op 2 april 1945 onder de naam Operatie Destroyer. Engelse en Canadese troepen kregen de opdracht om de Duitsers te verdrijven. Op 3 april kwamen vanuit Valburg Canadese soldaten en tanks naar Heteren, Driel, Randwijk en Indoornik. Deze dorpen werden toen bevrijd. Later kwam ook de Belgische Brigade Piron naar de Betuwe, zij bevrijdden onder andere op 18 april Opheusden en op 7 mei Kesteren en Ochten.

In het museum zijn uniformen en persoonlijke voorwerpen van deze bevrijders te zien. Wat het interessant maakt zijn de foto’s die bij de uniformen horen van de soldaat toen 18 jaar oud en op latere leeftijd. Telefoon: 026 4722285, www.betuwsoorlogsmuseum.nl.