(foto: Ellen Koelewijn Fotografie)
(foto: Ellen Koelewijn Fotografie) Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Afscheid van verbinder en inspiratiebron

ELST – Een eigen (straat)naambord. Wie wil dat nu niet? Vertrekkend pastoraal werkster Janine Kallen heeft er sinds zondag al een. De nog in te richten binnentuin bij het parochiecentrum in Elst is naar haar vernoemd. Een bijzonder cadeau van de parochie H. Maria Magdalena (Overbetuwe en Lingewaard).

Door Vincent Bos

Ze is er beduusd van. Janine Kallen kijkt eerst wat verbaasd en dan geëmotioneerd omhoog naar het bord dat ze even daarvoor onthuld heeft. Maar het staat er toch echt: ’t Kallenhofje. Een beloning voor al haar werkzaamheden voor de parochie en haar inspanningen voor het nieuwe parochiecentrum in Elst.

Janine Kallen vertrekt vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd en gaat terug naar haar geboortestreek, het zuiden van het land. Ze is dan een kwart eeuw in deze regio actief geweest. Bij dat zilveren jubileum werd zondag uitgebreid stilgestaan.

Het eerste cadeau heeft ze volgens pastoor Karel Donders eigenlijk een dag eerder al gekregen van Paus Franciscus. Die heeft een nieuwe grondwet uitgevaardigd waarin staat dat elke gedoopte katholiek, dus ook vrouwen en leken, bestuursfuncties binnen het Vaticaan mag vervullen. Daarmee is Janine Kallen verguld. Het is goed nieuws voor alle vrouwen die actief zijn in de kerk. “Hiep, hiep hoera voor de paus”, zegt ze dan ook.

Janine Kallen werkte in deze regio eerst aan de ene kant van de snelweg (Overbetuwe), nadien aan de andere zijde (Lingewaard) en tenslotte in de fusieparochie Maria Magdalena die beide gemeenten beslaat. Dat ze gewaardeerd en gerespecteerd wordt blijkt wel uit de lange rij tijdens de receptie. Velen grijpen de gelegenheid aan te benadrukken hoeveel Janine Kallen in hun leven betekend heeft.

Pastoor Karel Donders noemde haar in zijn toespraak een herder. "Je weet wat er leeft in mensen en met al je gaven, talenten en deskundigheid heb je heel wat groepen vrijwilligers begeleid. Je hebt een heel groot hart voor de mensen die extra steun nodig hebben. Je bent ook een steun voor de pastores. Je bent ons geheugen, de spil van ons. Je maakt gemakkelijk tijd vrij. Je bent een verbinder, een inspiratiebron en een hele lieve mevrouw, Daar zijn we je dankbaar voor.”

Door het parochiebestuur werd ze geprezen om haar professionaliteit en harde werken. “Nooit was je iets te veel. Je wist met iedereen een goede band op te bouwen. Je bent gedreven en enthousiast, iemand van de gedegen voorbereiding, niets aan het toeval overlatend”, stelde bestuurslid Theo Peters namens vicevoorzitter Jeannette den Boer.

Janine Kallen kreeg verschillende cadeaus. Daaronder een album met foto’s en teksten die door parochianen zijn aangedragen. Daarnaast een kunstwerk dat het kerstverhaal voorstelt, een heus eigen magazine (net zoals de Linda) waarin artikelen zijn opgenomen die zij voor verschillende parochiebladen heeft geschreven. En er was een muzikale en vendelhulde van Sint-Sebastianus uit Gendt.

(foto: Ellen Koelewijn Fotografie)