Bijzonder schildpaddenscholenproject op basisschool Het Visnet

Algemeen

ELST - Donderdag 17 maart startte op basisschool Het Visnet in Elst een bijzonder scholenproject met betrekking tot de aanpak van plastic afval en bescherming van schildpadden. Medewerkers van Stichting Herpetofauna, een stichting die zich inzet voor bescherming van bedreigde reptielen en amfibieen, gaven voor alle kinderen een presentatie over de gevaren die schildpadden kennen in hun voortbestaan. Hierbij toonden zij foto’s van de problemen voor deze bijzondere dieren, maar ook hadden zij verschillende levende exemplaren van schildpadden bij zich.

Het schildpaddenscholenproject is een samenwerking tussen de eerder genoemde stichting Herpetofauna en Healthy Seas. Healthy Seas verwijdert achtergebleven, kapotte netten uit zee, zogenaamde spooknetten, en recyclet deze tot er uiteindelijk kleding en tapijt van gemaakt worden. Samen laten deze organisaties zien wat de gevolgen zijn van het achterlaten van plastic afval, bijvoorbeeld in zee wat bekend staat als ‘plastic soup’. De leerlingen van Het Visnet krijgen een kist vol educatiemateriaal te leen waarin allerlei spullen zitten die te maken hebben met de problematiek van plastic afval en de gevolgen voor zeedieren zoals zeeschildpadden. Dit lespakket richt zich op natuurbescherming, duurzaamheid, vervuiling en recycling.

Het project wordt afgesloten met een spectaculaire slotdag op Het Visnet waarbij medewerkers van Herpetofauna met een informatiestand aanwezig zijn met diverse levende reptielen zoals hagedissen en slangen, die kinderen mogen aanraken en hanteren voor wie dat durft. Ook zijn duikers van Healthy Seas met uitrusting aanwezig en zijn er spelletjes te doen die met zeeleven te maken hebben.

De leerlingen houden tevens een flesseninleveractie waarbij de opbrengst verdeeld wordt over beschermingsprojecten voor schildpadden en Unicef. Voor meer informatie: Rogier van Rossem 06 14365223. Locatie: Het Visnet, De Spijlen, Elst.