Op de foto’s zwarte trui Wendy van der Werf                         Paarse “ “ Esther Vossebeld                         Blauwe “” Esther van Loon
Op de foto’s zwarte trui Wendy van der Werf Paarse “ “ Esther Vossebeld Blauwe “” Esther van Loon Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Scouting Valburg pakt met vrijwilligers allerlei klussen aan tijdens NLDoet

‘We doen mee omdat kinderen hier zoveel plezier hebben’

VALBURG - Wat een bedrijvigheid aan de Reethsestraat in Valburg. Op het terrein van de scouting is de een aan het snoeien en de ander aan het verven. De vrijwilligersmanifestatie NLDoet zorgt voor saamhorigheid en gezelligheid. In het najaar worden alle activiteiten herhaald.

Door Vincent Bos

VALBURG – Ze is de nieuwe banken aan het verven. Esther Vossebeld helpt graag mee. Op andere zaterdagen komt ze gewoonlijk niet naar Scouting Valburg. Haar zoon Julius wel. Maar voor NLDoet maakt ze graag een uitzondering.

“Het geeft heel veel voldoening om mee te doen. Vele handen maken licht werk. Je leert bovendien nieuwe mensen kennen. Het voelt goed om hier te zijn”, zegt ze. Eerder deze zaterdag heeft ze geholpen met het poten van planten. “Iemand had mooie stekjes meegenomen.”

Even verderop is ouder Bas Jacobs al even enthousiast bezig. “In de voorgaande jaren kon ik niet meedoen aan NLDoet. Ik help nu graag mee ook al omdat de kinderen hier zoveel plezier hebben. Het is mooi om wat terug te doen”, legt hij uit.

Deze zaterdag is de container roestvrij gemaakt. Daarna is die in de menie gezet. Bas Jacobs gaat daarna verven. Hij kijkt voor de kleur op de blik verf. “De container wordt monumentengroen.”

Scouting Valburg mag je gerust een bloeiende organisatie noemen, stelt een tevreden voorzitter Aafke van Egdom. De club telt 55 leden. Natuurlijk komt het gros uit Valburg maar er zijn ook leden bij uit Elst, Oosterhout en Homoet.

Er zit wel een beperking aan de groei van het ledental. De kinderen willen best, maar er zijn nog iets te weinig vrijwilligers om meer leden toe te laten. Dus is er noodgedwongen een wachtlijst en wordt er ook geen reclame voor de scouting gemaakt.

Tien personen vormen de vaste leiding. En dat mogen er dus wel meer zijn. Al doet Scouting Valburg nooit vergeefs een beroep op de mensen. Er is iemand die komt snoeien en een groep die zich bezighoudt met het inzamelen van oud papier. “Van de opbrengst daarvan hebben we nieuwe kozijnen kunnen aanschaffen die binnenkort worden geplaatst”, zegt Aafke van Egdom.

Scouting Valburg is in 1966 opgericht en is sinds 1995 te vinden aan de Reethsestraat. Daar staat de blokhut. De voorzitter geeft aan dat deze zaterdag het terrein wordt opgeknapt. “We hebben nieuwe banken gemaakt van balken die we gekregen hadden. De blokhut wordt aan de buitenkant schoongemaakt want daar zat groenaanslag.”

Scouting Valburg is een actieve vereniging, vult Jan Swarts van de welpenleiding aan. De kinderen ondernemen van alles. “Soms gaan we naar het bos. Dat kan in Heumen zijn, maar evengoed in Hemmen. Of we trekken naar Watergoed”, vertelt Aafke van Egdom.

Deze zaterdag heeft een feestelijke tint. Er zijn tien welpen geïnstalleerd. Die zijn na de zomer begonnen en hebben nu de officiële attributen gekregen.