Afbeelding
Foto:

Goudsbloem

Ik loop over het Kasteelsepad en de Rijnstraat in Doornenburg naar de brug over de Linge. Er ligt de eerste zeven kilometer geen autoweg langs de rivier. Daarna een hele tijd wel, van net onder Huissen tot aan Zetten toe. Maar sinds een paar jaar is er pal langs dat eerste stuk wel een fietspad, het Goudsbloempad. Het begint net voor de brug.

Het Goudsbloempad is onderdeel van het Herinneringslandschap WO II. Ik zal ze veel tegenkomen vandaag, de informatiepanelen en monumenten die me wijzen op wat zich na de Operatie Market Garden in de Betuwe voordeed. Market Garden was het geallieerd offensief in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. De operatie liep vast in de zompige Betuwe. Het gebied langs de Linge lag acht maanden lang in de vuurlinie, met granaatbeschietingen over en weer, patrouilles en man-tot-mangevechten. De Duitsers bliezen de Rijndijk bij Elden op, een groot deel van de Betuwe overstroomde. De geĆ«vacueerde Betuwenaren troffen bij terugkeer een nagenoeg onbewoonbaar land aan, met vernielde en geplunderde huizen en overal explosieven.

In 1945 stonden in Huissen twee meisjes uit een groepje vluchtelingen urenlang tevergeefs op de dijk met een goudsbloem op de koningin te wachten. Die zou hen troost komen bieden. De goudsbloem staat sindsdien symbool voor het lijden van burgers in de Tweede Wereldoorlog, zoals de klaproos dat doet voor de Eerste Wereldoorlog.

Het nieuwe fietspad verbindt kasteel Doornenburg met andere belangrijke herinneringen aan de oorlog.