Afbeelding
Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Nagels lakken en voetmassage om Oekraïne te helpen

Algemeen

ELST - De beelden van verwoeste huizen en vluchtende ouders met kinderen in Oekraïne laten Carmen de Zeeuw maar niet los. De beelden van mensen die radeloos zijn, noemt ze onvoorstelbaar. Ze wil helpen. Rap flanste ze een actie in elkaar en nu hoopt ze dat zoveel mogelijk ondernemers in Elst meedoen.

Door Vincent Bos

Ze keek vorige week donderdag naar een uitzending van Jinek toen de gruwelijke beelden uit Oekraïne voorbij kwamen. Carmen de Zeeuw (35) was geraakt. “De beelden grepen me naar de keel. De beelden van kinderen die hun vader achterlaten en dan niet weten of ze elkaar weer zien. Afschuwelijk is dat. Dan denk je aan je eigen kinderen. Die wil je ook niet laten opgroeien in zo’n situatie.”

“Je beseft hoe dichtbij de oorlog is. Je bent sneller in Oekraïne dan in Zuid-Spanje. Je ziet beelden van mensen die niets meer hebben. Van een welvarende stad is niets meer over. Dat doet pijn. Het is echt bizar wat er daar gebeurt. Je krijgt er pijn in de buik van. Daarom bekroop me meteen het gevoel dat ik wat moest doen.”
Met collega Petrix Vink (62) van Medisch Pedicurecentrum Elst werkte ze haar ideeën voor een actie verder uit. Petrix was meteen enthousiast. “Het is een supergoeie actie. Het is ook leuk om iets te organiseren. We zijn blij dat we iets concreets kunnen doen.” Centrummanager Jan Rouwhorst werd erbij gehaald. Hij heeft nauwe contacten met de ondernemers in het dorp. Ze verstuurden een appje naar de ondernemers dat er actie wordt gevoerd.

Donderdagavond bedacht Carmen de Zeeuw de actie. Vrijdag werden de ideeën concreter. En zie, in korte tijd was de fraaie poster klaar. Met daarop de kenmerkende Elster Toren. Er is geregeld dat bij de ondernemers collectebussen worden geplaatst. Er komen posters op ramen en deuren zodat je ziet welke winkels meedoen.

De actie loopt van 14 tot 21 maart. De collectebussen worden verspreid door de straatcoaches en door die groep ook weer opgehaald. Ze vertellen bevlogen over hun actie en tonen hoe betrokken ze zich voelen bij de bevolking in Oekraïne.
Daar blijft het niet bij. Petrix Vink en Carmen de Zeeuw hebben zaterdag 19 maart een speciale actie voor Oekraïne in het Medisch Pedicurecentrum Elst. Wie wil krijgt een gratis behandeling en wordt gevraagd te doneren voor hulp aan de miljoenen vluchtelingen. Het gaat niet om tijdrovende behandelingen want beiden willen van 11.00 tot 16.00 uur zoveel mogelijk mensen helpen.

De een komt er om de nagels te lakken, de ander voor een voetmassage of voor peeling. “Als er na vier uur nog mensen zijn die geholpen willen worden, dan doet we dat. We kijken ook niet hoeveel geld mensen doneren voor het goede doel.” Het pedicurecentrum is gevestigd aan Dorpsstraat 88-B in Elst, ingang aan de zijde van de Van Hogendorpstraat.