Nederland, Broek in Waterland, 26 februari 2020 Daniel Boissevain, Den Skyldige. (oto: Merlijn DOomernik)
Nederland, Broek in Waterland, 26 februari 2020 Daniel Boissevain, Den Skyldige. (oto: Merlijn DOomernik) Foto: Merlijn Doomernik

Daniel Boissevain - 'De Schuldige' in De Kik

ELST - Op zaterdag 12 maart wordt in Theater De KiK de toneelvoorstelling 'De Schuldige' gespeeld. Kaartjes zijn inclusief een drankje negentien euro en zijn te verkrijgen via www.theaterdekik.nl of door te bellen met Sabine Janssen (06 83896581). 

In deze bloedstollende theater thriller beantwoordt politieman Oscar de telefoontjes via de meldkamer. Hij is daar tijdelijk tewerkgesteld in afwachting van de rechtszaak wegens een schietincident met zijn dienstwapen. Wanneer Ellen, een jonge verwarde vrouw, hem belt vanuit de auto van haar ontvoerder, komt hij direct in actie. Met alleen de telefoon tot zijn beschikking begint Oscar een race tegen de klok om haar te redden. De Schuldige is behalve een spannende reddingspoging ook een pleidooi voor het overboord gooien van vooroordelen. Op ingenieuze wijze bevraagt De Schuldige ons beeld van goed en kwaad. 

Boissevain als manhaftige redder in nood voelt zich in de meldkamer opgesloten, een gekooid roofdier dat zelf een ondraaglijke gewetenslast heeft. De vraag is: wie is de schuldige uit de titel? Als agent doorbreekt Holm het protocol en geeft zelfs zijn collega de opdracht achter het stuur te stappen en op onderzoek uit te gaan, al heeft deze vier biertjes gedronken. Door zijn razende reddingspogingen lijkt het of Holm het noodlot over zichzelf afroept. Al biedt De Schuldige ogenschijnlijk een snel te doorgronden verhaal, na afloop dringen zich intrigerende vragen op naar wat schuld is als goede bedoelingen de inzet blijken om kwaad te voorkomen, en daardoor nog meer kwaad oproepen.

De film Den Skyldige (2018) is internationaal bewierookt. Hij won zowel de publieksprijs als de prijs van de jongerenjury op het Internationaal Film Festival. De Nederlandse filmrecensenten onthaalden de film op een sterrenregen. Trouw prees het ijzersterke script. De Volkskrant: ‘een buitengewoon effectieve thriller, maar ook een portret van een man die worstelt met het puin in zijn leven’. NRC: ‘Bij Den Skyldige hou je 85 minuten lang je adem in’.