Afbeelding
Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Na diagnose dementie is lotgenotencontact belangrijk

Algemeen

ELST/HUISSEN – Door de coronamaatregelen hebben mensen met dementie en hun mantelzorgers (vaak de partners) elkaar al een tijd niet kunnen ontmoeten in het Alzheimer Café. Daar komt nu verandering in. In de regio kun je binnenkort twee bijeenkomsten bezoeken. In Elst is het Alzheimer Café op dinsdag 8 maart, in Huissen op woensdag 9 maart. Het Alzheimer Café Lingewaard krijgt een feestelijk tintje, want daar is het de allereerste keer.

Door Vincent Bos

Midden in het gesprek komt een lied voorbij. Het is geen bekende deun. De tekst zegt een buitenstaander niets. Maar het is wel een lied dat ouderen met dementie als muziek in de oren klinkt. Het zou zo maar voorbij kunnen komen in de Alzheimer Cafés in Overbetuwe en Lingewaard.
De bijeenkomsten worden vaak bezocht door mensen met beginnende dementie en hun partners, die op zoek zijn naar antwoorden. Lotgenotencontact is daarbij belangrijk. Het gaat om erkenning en herkenning van de ziekte.

Dementie is een aandoening die steeds meer mensen treft. In 2019 waren er in Nederland bijna 300.000 patiënten. Naar verwachting loopt dat aantal in 2040 op tot een half miljoen. In Overbetuwe gaat het om zo’n 600 inwoners met de diagnose dementie. In Lingewaard zijn dat er niet veel minder, schatten de coördinatoren Christa Vogel (Alzheimer Café Overbetuwe) en Wilmy Viëtor (Alzheimer Café Lingewaard).

De diagnose dementie volgt vaak na een tijd dat er een niet-pluisgevoel was. Er zijn veel verschillende vormen van dementie, waarbij alzheimer het meest voorkomt. Mensen hebben de eerste periode na de diagnose veel vragen. Vaak ook omdat patiënten aangeven dat ze eigenlijk nog best aardig functioneren. Het Alzheimer Café kan daarin een rol spelen, geven Christa Vogel en Wilmy Viëtor aan.

Christa Vogel is ook trainer voor Alzheimer Nederland en helpt de betrokkenen. “Onderdeel is de GOEDmethode voor mensen waar ‘iets mee aan de hand is’. Dat betekent dat je ze in eerste instantie gerust moest stellen, oogcontact moet maken, meedenken met de persoon. Je bent constant aan het meebewegen. Al kan dat tegennatuurlijk voelen. Al je zelf geen dementie hebt, kost het soms moeite om je in te leven in de mens met dementie. Maar dat kun je leren.”

Wilmy Viëtor hoopt dat inwoners van de gemeente Lingewaard de weg vinden naar het Alzheimer Café. Er staat een aantal mooie thema’s op het programma, zoals ervaringen van mantelzorgers en het niet-pluis gevoel. Aanmelden en meer informatie via w.vietor@alzheimervrijwilligers.nl

Het Alzheimer Café Lingewaard is 9 maart in de Zandse Kerk aan de Van Wijkstraat in Huissen.

In Overbetuwe gaat het op 8 maart over het schrijven van het levensverhaal. Te gast is Karin Willemsen die een boek heeft geschreven over haar eigen ervaringen, getiteld Ontwarren. Het Alzheimer Café Overbetuwe is in basisschool Stap voor Stap, Kruisakkers 3 in Elst.
Aanmelden via Christa Vogel: 06 – 40 86 35 83 of
alzheimercafe.overbetuwe@alzheimervrijwilligers.nl