(foto: Ellen Koelewijn Fotografie)
(foto: Ellen Koelewijn Fotografie) Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Voetbalploeg winnaar van Döppertverkiezing in Elst

Spero 10 geruggesteund door Bekende Nederlanders

ELST – Feesten. Het mag weer. Nou, dat hoef je carnavalisten niet te zeggen. Die pakken dan meteen uit. Dat gebeurt de komende dagen in Overbetuwe zeker. Het was afgelopen zondag al feest bij de uitreiking van de Döppert in Elst, voor het eerst sinds twee jaar. Met Spero 10 als winnaar.

Door Vincent Bos

De groep reageerde uitgelaten op de uitverkiezing. “Het is fantastisch om te winnen”, zegt Michel Hendriks, die met René Stoffels de trainer is. “De jongens hebben er op social media veel aan gedaan om mensen op ons te laten stemmen.”

Sinds enkele jaren kiest het publiek de winnaar van deze verkiezing die door de Vereniging Elster KarnavalsOptocht (VEKO) in 1993 is geïntroduceerd. Café Bij Tante in Elst was dit keer de feestelijke locatie van de uitreiking. Vorig jaar ging er nog een streep doorheen vanwege de coronamaatregelen. Reden voor VEKO om dit keer kandidaten voor de prijs te nomineren die er de laatste twee jaar in geslaagd zijn Elst op de kaart te zetten. Want dat is het belangrijkste uitgangspunt om voor het beeldje in aanmerking te komen.

En natuurlijk waren prins Mark van ut goeie Lève en zijn adjudant Harm erbij. En stortte ook jeugdprins Liam d’n Eerste uut het Stuumpke van basisschool ’t Startblok zich met zijn Raad van Elf in het feestgedruis.
Iedereen was opgetogen. Wat wil je ook. Een tijdlang zag het ernaar uit dat de uitreiking een onlineversie zou worden. Maar met het afschalen van de coronaregels kwam een fysiek feest weer binnen handbereik.

Het publiek kon de afgelopen weken stemmen op drie kandidaten. Gerard van der Post had met de feestact Nog Effe met het oog op het EK-voetbal en de Olympische Spelen het aanstekelijke nummer Voor Nederland gemaakt. Bedoeld om door de stadions, steden en huiskamers te laten galmen. Hij werd met het lied nationaal bekend.
Aron van ’t Hul deed mee aan het veelbekeken tv-programma Married at First Sight. Daarin worden stellen gekoppeld die elkaar nog niet eerder hebben gezien. Een spannend avontuur dus. De Elstenaar trouwde voor de camera met de blonde Monique maar zag het huwelijk na de uitzendingen stranden.

Spero 10 leek op weg naar het kampioenschap totdat de competitie vanwege corona werd stilgelegd. Daar ging het feest. Het vriendenteam benaderde bekende Nederlanders om hen moed in te spreken. Cabaretier Peter Pannekoek sprak de voetballers toe. Stef Ekkel, Mario Been, René Schuurmans deden dat onder andere ook. De actie trok landelijk alom de aandacht.

Volgens Michel Hendriks ligt de ploeg dit seizoen weer op kampioenskoers. “We zijn hard op weg om de titel te halen.” Hij bespeurde enthousiasme bij het team nadat het voor de Döppert genomineerd was. “Naarmate de datum van uitreiking vorderde begon het te leven. We vinden het geweldig dat we gewonnen hebben.”

In Elst is er op zaterdag 26 maart de eerste verlichte halfvastenoptocht. Die gaat om 19.00 van start.