Huiskamer van Elst kijkt

over de (dorps)grenzen heen

ELST – Hester van Aalst, voorzitter van stichting Ontmoeten en Verbinden, is een verbinder pur sang en bedacht hoe geweldig het zou zijn als in elk dorp een Huiskamer zou komen. Hester zocht contact met sleutelfiguren in de omringende dorpen en ontving positieve reacties op dit idee.

In verschillende dorpen zijn al ontmoetingsplekken gerealiseerd, soms zelfs al met de naam Huiskamer, zoals De Huiskamer van Driel. ‘Het concept Huiskamer zou een begrip moeten worden binnen onze gemeente’, aldus Hester. Het staat voor gezelligheid, laagdrempeligheid, ontmoeting en verbinding en dit alles natuurlijk onder genot van een kopje koffie. De naam zorgt voor herkenbaarheid en vindbaarheid voor inwoners binnen elk dorp en ook gemeente breed. 

Randvoorwaarde is natuurlijk wel dat elk dorp zijn eigen identiteit, cultuur en vrijheid van eigen invulling hanteert. Het gaat in deze meer over overkoepelend krachten bundelen, samenwerken en niet opnieuw het wiel uit te hoeven vinden. Van elkaar leren en ideeën uit wisselen en elkaar weten te vinden over dorpsgrenzen heen. Samen sta je sterk en kan je meer bereiken. 

Bestuursleden van de stichting John Baaijens en Hester van Aalst zijn in gesprek gegaan met bestuursleden activiteitencommissie van de MFA De Haar in Randwijk, Ilonka Varga en Peter IJkhout en zij omarmden het idee enthousiast. Zij gebruiken inmiddels het bestaande logo en de flyer van de Huiskamer van Elst als uitgangspunt voor hun eigen PR activiteiten. Een ontmoetingsplek als de Huiskamer neemt een belangrijke plaats in de samenleving. 

Het is een laagdrempelige plek waar iedereen welkom is. Waar vaak ook de eerste signalen duidelijk worden wanneer er sprake is van eenzaam zijn of wanneer er een hulpvraag is. Vaak durven mensen hier zelfs om hulp te vragen en die ze dan ook krijgen of er kan verwezen worden naar het juiste loket, bijv. sociaal kernteam. Een mogelijkheid is ook om de agenda’s van de huidige en toekomstige huiskamers op verschillende sites binnen de gemeente te publiceren, zodat inwoners gemeente-breed een keuze in ontmoetingsplekken krijgen aangeboden.

Interesse gewekt? Neem contact op met Hester van Aalst via hestervanaalst@gmail.com. Informatie over de genoemde stichting en huiskamer vind je op de sites www.ontmoetenenverbindenelst.nl en www.huiskamervanelst.nl