Afbeelding
Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

‘We gaan contact met de mensen echt missen’

Algemeen

VALBURG - Dat wordt wennen voor Valburg. Al hebben de inwoners nog enige tijd om het tot zich te laten doordringen. Frits en Bep van Woudenberg zetten halverwege volgend jaar toch echt een punt achter hun supermarktbestaan. Na vijftig jaar hard werken is het tijd om van het leven te genieten.

Door Vincent Bos

Een gemakkelijk besluit was het zeker niet. Ze zijn immers verknocht aan de winkel. Ze houden van hun werk. Dat is hun leven. “Het is leuk om onder de mensen te zijn. Daar genieten we nog elke dag van”, zeggen Frits (66) en Bep van Woudenberg (63). “Die contacten gaan we absoluut missen.”
Dat het tweetal gewaardeerd wordt, bleek eens te meer toen Bep een keer ziek was. “We hebben toen zoveel kaarten, bloemen en planten gekregen. Dat was je van het.”

Frits van Woudenberg begon zijn loopbaan als brood- en banketbakker. Logisch dat die afdeling in de supermarkt bij hem favoriet is. Al kneedt hij het deeg niet zelf meer. Die tijd ligt achter hem. “Ik zou het ook niet meer kunnen.” Het brood wordt in de winkel wel afgebakken. Daardoor ruik je ’s morgens nog steeds de heerlijke geur van versgebakken brood.

Bep van Woudenberg weet wat het is om in de supermarkt te werken. Ze deed jarenlang ervaring op in Wageningen en in Elst. In Valburg keerden ze terug in de Groenteschuur. Daarna kwam de SPAR-winkel op hun pad. “De mensen zeiden dat we er geknipt voor waren. We kunnen goed met mensen omgaan en je moet natuurlijk ook een beetje handelsgeest hebben”, zegt Frits die een tijd in de isolatiewereld heeft gewerkt.

De stap naar de supermarkt voelde goed. Hij wijst op de gunfactor in Valburg. “Die is belangrijk. Dat we die hebben merkten we bij de opening van de supermarkt zeven jaar geleden. Heel Valburg was uitgelopen. De Spar-organisatie dacht niet dat het zou lukken met de winkel. Maar het kan dus wel. We hadden gelukkig al veel klanten vanuit de groenteschuur.”
Het was best wennen om een supermarkt te runnen. Het is hard werken. “Gelukkig hebben we hulp gekregen van Sjaak Aarns die in Oosterhout een Spar-winkel had. Hij heeft ons echt op weg geholpen”, zegt Frits van Woudenberg.

Moeilijke momenten waren er ook. “Als je dacht dat je met het personeel alles rond had en er dan iemand vertrok. Dat was wel eens lastig. Maar het is steeds goed gekomen.”

Volgend jaar trekken ze de deur achter zich dicht. “De mensen zeiden al dat we niet mochten gaan. We hopen dat er opvolgers komen. Je moet dit werk wel met zijn tweeën doen. Er hebben zich al enkele gegadigden gemeld. Ook uit de regio. Wie daarover meer wil weten, kan het echtpaar een mail sturen. Het adres is supermarkt-valburg@kpnmail.nl.