Laatste viering in katholieke kerk Herveld. (foto: Ellen Koelewijn)
Laatste viering in katholieke kerk Herveld. (foto: Ellen Koelewijn) Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Allerlaatste viering in St. Williborduskerk in Herveld trekt veel gelovigen

‘Misschien wordt er wel een traantje gelaten’

HERVELD - Iedere week vijf cent opzij leggen om de bouw van de kerk te kunnen betalen. Leden van de Sint-Willibrordusvereniging in Herveld deden dat in een grijs verleden. Zomaar een historisch feit. Zoals de katholieke kerk in Herveld sinds zondag ook geschiedenis is. De deuren zijn na de laatste viering voorgoed gesloten.

Door Vincent Bos

Dat is voor menigeen best even slikken. Ze bewaren immers zoveel dierbare herinneringen aan deze kerk aan de Hoofdstraat in Herveld. Ze zijn er gedoopt, deden er de eerste communie, trouwden er of namen in de kerk afscheid van dierbaren. Logisch daarom dat voor de laatste viering veel belangstelling was.

“Het is best een treurige dag. Misschien wordt er wel een traantje gelaten”, geeft Wim Janssen, voorzitter van het locatiepastoraat, de gevoelens van velen weer.

Al zagen ze dit moment wel aankomen. De kerk is immers al enkele jaren geleden gesloten voor de reguliere weekendvieringen. De sacristie werd verbouwd en ingewijd als nieuwe kerkzaal. Daar kan een beperkt aantal mensen terecht voor de vieringen.
Het kerkgebouw is inmiddels verkocht. Bureau Traject uit Heesch heeft het ontwerp gemaakt voor de nieuwe bestemming van het gebouw. Het plan voorziet in onder meer een sociale ontmoetingsplek en woonruimte.

Wim Janssen memoreert dat in 2013 al is gesproken over het sluiten van de kerk. “Het was een roerige tijd toen werd besloten dat de kerk te zijner tijd zou worden gesloten”, zegt hij. Daarmee doelend op de weerstand van een groep parochianen die fel gekant was tegen sluiting.

Aan dat besluit lagen verschillende argumenten ten grondslag, weet hij. “De reden waren dat het kerkbezoek snel verminderde, het aantal vrijwilligers verminderde en ook de beschikbaarheid van de priesters speelde een rol. Daarnaast was er achterstallig onderhoud van 200.000 tot 300.000 euro.”

Jeannette den Boer-Van Treijen, vice-voorzitter van de parochie H. Maria Magdalena, richt de blik op de toekomst. “We zetten nu een stap naar een nieuwe fase door te vieren in de kleine kerkzaal.”
Ze wijst erop dat de deuren van de kerk in Herveld gesloten worden, maar dat de parochianen met open armen ontvangen worden in de kerken in Elst en Valburg. Ze hoopt hen daar te ontmoeten.

De bouw van de huidige kerk is op 2 mei 1961. In 1982 kreeg de Sint-Willibrorduskerk prachtige gebrandschilderde ramen, afkomstig van een seminarie in Culemborg. De ramen blijven eigendom van de parochie, ook nu de kerk verkocht is.

Vanuit Dodewaard kwam in de jaren zestig van de afgelopen eeuw de wens om in het eigen dorp de eucharistie te vieren. In 1966 werd daar tijdens Kerstmis de eerste nachtmis gehouden in het dorpshuis. De laatste viering in Dodewaard was op 18 juli 1990. De inwoners waren daarna op Herveld aangewezen voor vieringen. Nu die kerk sinds zondag gesloten is moeten ze nog wat verder reizen.