Le jour ni l'Heure, door Kees van Dongen.
Le jour ni l'Heure, door Kees van Dongen. Foto:

Lezing over Kees van Dongen bij Creatief Collectief Elst

ELST - Na lange tijd weer een lezing van het Creatief Collectief Elst, in samenwerking met Art Overbetuwe. Drs. Inge van Velzen, docent kunstgeschiedenis, vertelt ons over Kees van Dongen. 

We maken kennis met de ontwikkeling van de aanvankelijk nog naturalistisch werkende persoon, via de Fauvistische Van Dongen, naar de  schilder van de Parijse beau monde. Aan het begin van de 20ste eeuw verhuisde hij op jonge leeftijd naar Parijs. Daar maakte hij kennis met het werk van de Fauvisten en Henri Matisse. Zo ontstonden zijn kleurrijke en temperamentvolle schilderijen waar hij zo bekend om is geworden.

Van Dongen schetste het Parijse publiek in haar uitgaansgelegenheden in felle licht- en bewegingsmotieven. Hij schilderde vooral vrouwen uit de zelfkant van de samenleving, of het toneel en dans, als sterke autonome wezens. Hij gebruikte voor zijn figuren stevige contouren en grote kleurvlakken. Onder invloed van Matisse koppelde Van Dongen kleur, lijn en functie los van elkaar. 

In verband met de coronamaatregelen begint de lezing om 19.30 en is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Mondkapje, QR-code en identiteitsbewijs zijn nodig.

De lezing is 25 februari om 19.30 uur in de Bibliotheek aan het Europaplein in Elst. Opgeven kan via het contactformulier op www.creatiefcollectiefelst.nl of 06 19324660. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd bij de uitgang (richtbedrag 7 euro).