Vechtvliegers met links Jois Manusiwa. (foto: Jan Woldberg)
Vechtvliegers met links Jois Manusiwa. (foto: Jan Woldberg) Foto: Jan Woldberg

Krijgt 't Mekka van het vechtvliegen een internationaal toernooi?

40 jaar Molukse vechtvliegers

OPHEUSDEN - Vechtvliegeren is in Indonesië mateloos populair en werd door de Molukse KNIL-militairen meegenomen naar de Molukse wijken. Jois Manusiwa is ambassadeur van deze bijzondere sport en hij was twee keer halvefinalist tijdens het WK met twee keer een zesde plaats. 

Door Jan Woldberg

Bij vecht vliegeren is het de kunst om je eigen vlieger zo te manoeuvreren dat de touwen van beide vliegers elkaar op een voor jouw gunstige wijze kruisen. En op dat moment beslis je óf intrekken óf vieren van het touw om het touw van je rivaal door te snijden.
Vechtvliegeren doe je met een eigengemaakte vlieger die verbonden is met geprepareerd touw dat gedoopt is in beenderlijm en glas.

Het vecht vliegeren werd Jois met de paplepel ingegoten. "Mijn vader, Nelis Manusiwa was een fanatiek beoefenaar die in het Molukse kamp Overbroek, vaak op een open veldje was te vinden met andere vaders.” Jois nam de passie van zijn vader in 1968 mee naar de nieuwe Molukse wijk in Opheusden. Jois wist andere jongeren te inspireren en al snel werd Opheusden het Mekka van het vechtvliegeren in Nederland.

In de jaren negentig werden in Opheusden vier internationale toernooien gehouden. Jois wil ter ere van het 40-jarig jubileum dit voorjaar nog een keer een internationaal toernooi organiseren en heeft daar een open veld van minimaal twee voetbalvelden nodig. Burgemeester Kottelenberg heeft toegezegd zijn best te doen om dit evenement naar Opheusden te halen.
Jois Manusiwa: tamaeba@hotmail.com; 065196734.