Afbeelding
Foto:

Tweeling Mina en Trijn Hooiveld 90 jaar!

ELST - Wie zijn zij? Mina en Trijn, een eeneiige tweeling, geboren negentig jaar geleden in Vlagtwedde, dochters van aannemersbedrijf Hooiveld te Ter-Apel kanaal. Ze zijn op dezelfde dag getrouwd met echtgenoten, die ook goede vrienden van elkaar waren te Ter-Apel kanaal. 

In die tijd, 1932, een heel bijzondere gebeurtenis zowel bij de geboorte als ook bij hun huwelijksvoltrekking in 1956. Er was veel bekijks en een tweeling was nieuws. Door omstandigheden vertrok Trijn vanuit het Groningse met haar man en drie kinderen naar het Gelderse Elst in 1969. Haar tweelingzus Mina bleef met haar man, zoon, ouders en broer in Ter-Apel wonen.

Mina nam daarnaast de zorg voor haar inwonende ouders en broer op zich in ‘Troapel’ (Gronings voor Ter-Apel). Door de jaren heen hadden zij ondanks de twee uur reisafstand altijd heel intensief contact; er werden veel brieven naar elkaar geschreven en bezoekjes afgelegd.
Toen de telefoon haar intrede deed werd er dagelijks minimaal één keer met elkaar gebeld. Nu wordt er -dankzij de moderne technologie- ook veelvuldig met face time (beeldbellen) met elkaar gecommuniceerd.

Hun hele leven geen dag zonder elkaar; altijd een hot-line! Hun verjaardagen waren vaak erg ‘dubbel’… Samen vieren was niet handig… de afstand, ieders verschillende genodigden.. op welke dag doen we het en hoe… enzovoort.
Vaak werden de verjaardagen twee keer met elkaar gevierd, in Elst en in Ter-Apel. Soms zelfs met een gemengd gezelschap halverwege in Zwolle.

De dames waren ondernemend en altijd in voor iets bijzonders. Een aantal jaren geleden (2005) waren zij twee dagen lang top kandidaten in het tv-programma de 'Tweelingentest'. Via een afvalrace werd uit driehonderd eeneiige tweelingen de meest identieke tweeling van Nederland gekozen. Het programma werd gepresenteerd door Caroline Tensen.

In de Hilversumse studio’s werden de tweelingen aan wetenschappelijke tests onderworpen en moesten zij allerlei opdrachten verrichten. Het werd geen finale maar leverde wel een ludieke tv-spot op waarbij een uitwisseling van hun gebitsprotheses tijdens de opnames van Mina en Trijn uitgebreid in beeld kwam.
Dit leverde hilarische beelden op. Vervolgens hebben zij ook nog -helaas zonder succes- aan de '1 tegen 100 show meegedaan'. De dames hadden de smaak van de showbusiness echt te pakken`.

Verder zijn er bijzondere gebeurtenissen die als een rode draad door hun leven lopen; van het aankopen van een identiek kledingstuk op afstand zonder dat dit is afgestemd… tot het ten val komen en dezelfde tand verliezen.
Afgelopen twee maanden nog; de foto met dezelfde truien… zonder dat ze het wisten hadden ze dezelfde trui gekocht en droegen ze deze allebei met kerst. Hetzelfde ‘meevoelen of doen’ is bij hen altijd heel sterk aanwezig geweest.
Ze hopen op nog vele jaren samen, in goede gezondheid, op naar de 100!