Links Maaike van Beek (initiator) van de soeptafel Elst.In het midden de ontvanger Trees Verploegen en vrijwilliger Gonny Kampert.
Links Maaike van Beek (initiator) van de soeptafel Elst.In het midden de ontvanger Trees Verploegen en vrijwilliger Gonny Kampert. Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

‘Soep rondbrengen om met ouderen contact te houden’

Algemeen

ELST - Dat is nog eens smullen. Krijg je aan de deur twee heerlijke soepen overhandigd. De ene soep heeft pompoen met rode linzen als basis. De andere is een Spaanse bonenmaaltijdsoep. Doorgaans geniet je er samen van. Vanwege coronabeperkingen komt De Soeptafel in Elst de soep een keer brengen.

Dat gebeurde afgelopen zaterdag. De deelnemers aan De Soeptafel waren er maar wat blij mee. De soepen vinden gretig aftrek. Steeds meer ouderen hebben er belangstelling voor. Het doel is om samen de soep te bereiden. Groenten snijden, balletjes rollen. Dat werk. Maar corona heeft roet in het eten gegooid. De deelnemers zijn vorig jaar welgeteld één keer samen geweest.

“We hebben de soepen rondgebracht om het contact met de ouderen niet te verliezen. Dat ze daaraan behoefte hebben is duidelijk, zegt Maaike van Beek. “Daarom hebben we tijdens Kerst de engelentafel opgezet om samen van de maaltijd te genieten. Omdat we maar vier mensen mochten ontvangen hebben we een ander bereid gevonden ook gasten uit te nodigen.”
De Soeptafel is een initiatief van Suzanne Bas en haar moeder Maaike van Beek. Drie jaar geleden zijn ze ermee begonnen. Eerst in de eigen keuken. Inmiddels verhuisd naar De Ruimte, het ontmoetingsgebouw van de Protestantse Gemeente Elst. Want daar is meer plek. Noodzakelijk omdat het aantal deelnemers is toegenomen. Het is een bewijs dat hun initiatief een succes is.

De Soeptafel is bedoeld voor ouderen in een brede context, zegt Maaike van Beek. “De deelnemers zijn vooral zeventigplussers, maar we hebben er ook vijf negentigplussers bij.” De Soeptafel is inmiddels onderdeel van de Stichting Ontmoeten en Verbinden in Elst, bekend van De Huiskamer.

Ze krijgen bij hun werk steun van een aantal vrijwilligers. Dat waren er tien, maar enkele helpers zijn afgehaakt. Vandaar dat ze regelmatig een oproep plaatsen om het aantal vrijwilligers uit te breiden. Wie komt helpen, is per keer vier, vijf uur bezig.
Meer vrijwilligers zijn dringend gewenst omdat de activiteiten zijn uitgebreid. Zo wordt er een keer in de week gekookt bij dagbesteding De Kombij en willen Suzanne Bas en Maaike van Beek dat ook gaan doen bij zorgcentra De Herbergier en de Bonte Koe. Ook daarin voorzien ze in een groeiende behoefte.

De Soeptafel wordt betaald van alle giften die ze krijgen. Ze hebben meegedaan aan de Actie OverbetuweDoet. Veel mensen besloten de waardecheque van 7,50 euro te doneren aan de Soeptafel. Dat leverde enkele honderden euro’s op. In het voorjaar doen ze weer mee. Want de schorten zijn aan vervanging toe. Ze opteren voor 25 tot 30 nieuwe schorten met opdruk. Daarnaast leverde de emballageactie bij Albert Heijn geld op.

Het tweetal zit niet stil. Dat is helder. Er borrelt alweer een nieuw initiatief. Daar gaat Elst dit jaar geheid nog over horen.