Vertegenwoordigers van gemeente, aannemer en oogvereniging.
Vertegenwoordigers van gemeente, aannemer en oogvereniging. Foto: OvD

Centrum Heteren òòk toegankelijk maken voor blinden en slechtzienden

Algemeen

HETEREN - Het centrum van Heteren heeft een metamorfose ondergaan. Echter voor mensen met een visuele beperking (blind of slechtziend) moeten er nu nog voorzieningen worden aangebracht.

Dat zijn gidslijnen, die deze mensen naar een specifiek doel moeten leiden, zoals bijvoorbeeld de apotheek, de super, de bushalte, de brievenbus of de pinautomaat. Ook komen er attentie vlakken, die aangeven van ‘let op’ en/of ’je bent er’.

Een gidslijn bestaat uit ribbels op tegels en de attentievlakken hebben tegels met noppen. De gemeente en de aannemer hebben op woensdag 10 november samen met Oogvereniging Gelderland de knelpunten bekeken. Tijdens een rondgang zijn door (ervarings-)deskundigen van Oogvereniging Gelderland de nodige adviezen gegeven.

Het wachten is nu nog op het aanbrengen van de markeringen voor de visueel gehandicapten en dan zal de openbare ruimte in het centrum van Heteren voor iedereen toegankelijk zijn.

Waarom? Er is een volledig nieuwe bestrating aangebracht, zodanig dat alles op één niveau is. Voor mensen in een rolstoel, met een rollator of een kinderwagen zijn er dan geen obstakels meer. Maar voor mensen met een visuele beperking moeten er dan tastbare voorzieningen(gidslijnen) worden aangebracht als natuurlijke gidslijnen ontbreken.

“De gemeentelijke overheid voldoet daarmee aan de ‘Wet voorzieningen gehandicapten’ (Wvg) en zo wordt hiermee een ‘inclusieve samenleving’ bereikt”, aldus Oege van Dijk, ambassadeur Oogvereniging Nederland.