Bauke Huisman tijdens lezing. (foto: Funck Sterr Shoots)
Bauke Huisman tijdens lezing. (foto: Funck Sterr Shoots) Foto: Funck Sterr Shoots

Lezing Historische Kring

OVERBETUWE - Het WO II verhaal van de Betuwe, the Island 44-45 door Bauke Huisman. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er ontzettend veel gebeurd in de Betuwe. Gebeurtenissen die een enorme impact hebben op het gebied en haar inwoners. Nooit was er veel aandacht voor. In de geschiedenisboeken is er weinig over terug te vinden. Maar langzaamaan ontstaat het besef dat dit meer aandacht verdient. Aandacht voor wat er gebeurd is en aandacht voor de offers die gebracht zijn voor onze vrijheid. Aandacht voor het verhaal van de Betuwe, the Island 44-45.

Namens het Betuws Oorlog Info Centrum (BOIC) vertelt Bauke Huisman het WO II verhaal van de Betuwe, the Island 44-45. Onder andere over de 198 dagen strijd die hier gewoed heeft, waarom de Betuwe tot één van de zwaarst beschadigde gebieden van Nederland. Er wordt uitgelegd wat de bedoeling was van de vele militaire gebeurtenissen in dit gebied en wat hier van invloed is door bijvoorbeeld het Ardennenoffensief. U krijgt veel foto's te zien uit de omgeving en aan de hand van simpele kaarten wordt een en ander verduidelijkt. Verder zijn er unieke verhalen uit dagboeken, vele foto's van de omgeving in die tijd en niet eerder vertoonde luchtfoto's van de directe omgeving.

Dit verhaal is zo uniek dat dit meer bekendheid verdiend. Daarom is de Betuwe tijdens Gelderland Herdenkt ook als één van de vijf gebieden aangewezen waar 75 jaar vrijheid extra onder de aandacht wordt gebracht.