Vluchtheuvelkerk Zetten. (foto: F. Sipman)
Vluchtheuvelkerk Zetten. (foto: F. Sipman) Foto: F.Sipman

150 jaar Vluchtheuvelkerk

ZETTEN - Op zondag 31 oktober viert de Vluchtheuvelkerkgemeente in Zetten, voor genodigden en gemeenteleden, het 150-jarig bestaan van de Vluchtheuvelkerk, die in 1870 is gebouwd en ingewijd.

Toen Ottho Gerhard Heldring, vanaf 1827 dominee te Hemmen en oprichter en directeur van de Heldringgestichten, in 1867 met emeritaat was gegaan, kreeg hij de bouw van een gestichtskerk aangeboden: de Vluchtheuvelkerk, gebouwd op een terp als bescherming tegen hoog water.

De kerk is heel lang het middelpunt geweest van waaruit de verschillende predikant/directeuren van de Heldringstichtingen hun helpende en bouwende werk deden in de afgelopen 150 jaar.

Door professionalisering en fusering is de rol van de vluchtheuvelkerk in Zetten in dat opzicht al zo’n 30 jaar uitgespeeld en is de vluchtheuvelkerkgemeente alleen nog gebruiker van het kerkgebouw.

De rijke geschiedenis van de Vluchtheuvelkerk en de herinneringen aan de talloze vieringen op zon- en -hoogtijdagen zoals kerst en pasen, die vele Heuvelaars en oud-Heuvelaars nu nog zullen hebben, maken een ontmoeting met elkaar en een herinneringsmoment in de vorm van een historische viering absoluut de moeite waard.

Een prachtig boek en een herinneringsmunt zullen daarvan straks de tastbare herinneringen zijn voor de genodigden en de gemeenteleden van de Vluchtheuvelkerk. De dienst begint om 10.30 uur.