Jarno Scholten en Jet Pit. (foto: Mariken Alberts-van Lingen)
Jarno Scholten en Jet Pit. (foto: Mariken Alberts-van Lingen) Foto: Mariken Alberts-van Lingen

Hervelder en Arnhemse maken musical

over de Slag om Arnhem

OVERBETUWE - In september 1944 landden er Poolse Paratroopers in Driel. Jet Pit en Jarno Scholten hebben er een musical over geschreven.

“We zien een ontmoeting van twee krachten: de onverzettelijke Poolse generaal Sosabowski en de onverschrokken Drielse Rode-Kruis-verpleegster, Cora Baltussen. We zien Driel bloeden en als één dorp achter ‘hun Polen’ gaan staan op het moment dat zij de schuld in de schoenen geschoven krijgen van het mislukken van Market Garden,” aldus regisseur Jet Pit.
Samen met Jarno Scholten is zij verantwoordelijk voor de teksten en de muziek van
‘Bring My Love To Poland'. “Deze woorden, die bij Cora Baltussen altijd zijn blijven hangen omdat de jongeman, die ze uitsprak, in haar armen stierf. Dat maakte ook dat Cora haar hele leven in dienst stelde voor rehabilitatie van deze onderbelichte groep bevrijders,” zegt Jarno. “Ieder jaar stond ik met mijn kinderkoor bij de herdenking in Driel te spelen. Het greep me ieder jaar meer aan. Op een gegeven moment ben ik dus gaan schrijven.”


Ook in Polen werd het geallieerde verslag van het falen van de Poolse brigade geloofd. Terug naar Polen was geen optie. Pas na de val van de Berlijnse muur werden gezinnen herenigd. In 2006 heeft Koningin Beatrix de mannen gerehabiliteerd.
De voorstelling zit vol verzet, onterechte schuld, liefde, arrogantie, hoop en wanhoop in een bevroren herinnering van Cora Baltussen. De voorstelling wordt gespeeld in Herveld op 26, 27, 28 en 29 november. Kaarten verkrijgbaar via www.stichting-music.nl.