Schandpaal
Schandpaal Foto:

Lezing Historische Kring Midden-Betuwe

HEMMEN - ‘Rechtspraak en straffen in vroeger tijden’. Deze lezing wordt door de Historische Kring Midden-Betuwe gehouden op dinsdag 19 oktober om 20.00 uur in Dorpshuis De Oude School in Hemmen.

Het is een voordracht over de gang van zaken rondom het recht door de eeuwen heen door Wim Huijbrechts en Ed Janssen. Vanaf de oertijd ontstonden er allerlei conflicten. Aanvankelijk gold het recht van de sterkste. Wraak was de normaalste zaak van de wereld. Toen men nog in familieverbanden of stammen leefde, was alles en iedereen daarbuiten een potentiële vijand. Een misdaad binnen de stam werd zwaar opgevat en streng afgehandeld. Nadat men in grotere verbanden ging leven ontstond het streek- en landsrecht. Het individu werd niet langer alleen beschermd door de stam maar ook door de overheid. De Romeinen kenden al het principe van gelijke rechten voor iedereen. Al was straf bij hen nog wel veel gebaseerd op de wraakgedachte. Tijdens de Verlichting in de 18e eeuw veranderde dat geleidelijk. Men trachtte de (jonge) misdadiger ‘op te voeden’ en bedacht daar van alles voor. Er kwam meer mededogen en de wreedheid van straffen nam duidelijk af. De doodstraf (die allerlei, soms zeer wrede vormen kende) ging men langzaam als inhumaan zien. Kortom, de rechtspraak ging in de richting van het geven van een tweede kans. Uitzonderingen daargelaten. Er wordt ook stilgestaan bij de organisatie van de huidige rechtspraak in ons land.

Iedereen is welkom bij deze lezing. Niet-leden van de Kring vragen wij om een bijdrage van minimaal drie euro ter bestrijding van de kosten. Info: 06 22452290 of info@HKMB.nl. Op dinsdag- en donderdagochtend van 10.00 – 12.00 uur is het docucentrum open, gevestigd in de bibliotheek, Schweitzerpark 2A in Zetten.