'Cosmic Being' (foto: Bram Groeneveld, exposant in DeMagieVanVerbinding). (foto: Kunst - en CultuurCafé Overbetuwe)
'Cosmic Being' (foto: Bram Groeneveld, exposant in DeMagieVanVerbinding). (foto: Kunst - en CultuurCafé Overbetuwe) Foto: Kunst - en CultuurCafé Overbetuwe

Lezing over Ubuntu in Kunst- en CultuurCafé Overbetuwe

ELST - Vrijdag 29 oktober houdt het Kunst- en Cultuur Café Overbetuwe samen met kunstenaarscollectief het Venster, in het kader van het kunstproject DeMagieVanVerbinding, een lezing over Ubuntu-Verbondenheid. De lezing wordt gegeven door Marcel van Kalmthout, antropoloog, en start om 20.00 uur in Theater De KiK in Elst.

Na de val van het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime is het aloude begrip Ubuntu opnieuw in de belangstelling komen te staan vooral door toedoen van Nelson Mandela en bisschop Tutu. De essentie van Ubuntu is de onderlinge verbondenheid en wordt vaak treffend weergeven door de uitspraak: Iik ben omdat wij zijn", terwijl in de Westerse opvatting doorgaans het autonome individu centraal staat.

Ubuntu-verbondenheid

Deze Ubuntu-verbondenheid gaat over de grens van leven en dood heen waarbij naast de zichtbare wereld van de levenden, ook de onzichtbare wereld van de levende doden(voorouders) en de nog niet geborenen een grote rol spelen. Deze drie werelden vormen samen met de natuur een bezielende kracht en net zoals de wind onzichtbaar is, maar zijn kracht ons wel degelijk kan beroeren, zo zou men de onzichtbare wereld van Ubuntu een magische kracht kunnen toekennen. Ook in het Westen neemt thans de interesse voor de Ubuntu-opvattingen duidelijk toe en worden deze gezien als inspiratiebron voor actuele mondiale problemen. 

Deze lezing is onderdeel van drie lezingen in het kader van het Kunstproject DeMagieVanVerbinding waarvan ook een expositie van jonge en oudere kunstenaars uit de Overbetuwe in mei 2022 deel zal uitmaken. 

'Peace' (foto: Bram Groeneveld, exposant in DeMagieVanVerbinding).