In transitie verklaring Heteren. (foto: Ronnie Groenwold)
In transitie verklaring Heteren. (foto: Ronnie Groenwold) Foto: Ronnie Groenwold

Heteren gaat in transitie

HETEREN - Een week nadat de eerste paal in de grond is gegaan van het vlaggenschipproject Hart van Heteren verklaren Kelvin Derksen van de Dorpsraad en Dimitri Horsthuis van de gemeente Overbetuwe het dorp officieel in transitie.


Vorig jaar ontving de dorpsraad voor de inzet van haar inwoners het bericht dat Heteren officieel is toegelaten tot de groep erkende ‘Transition Towns’ van Nederland. Nederland heeft ongeveer tienduizend dorpen en wijken, waarvan er circa zeventig deze titel voor haar dorpsnaam mogen voeren. Heteren is volgens de Transition Town organisatie één van die dorpen die volop in beweging is. Als de voorzieningen in dorpen slinken en de lokale economie krimpt, zijn het de bewoners en lokale organisaties van de Transition Towns, die laten zien op welke wijze we in de toekomst moeten leven. En met de bouw van Hart van Heteren wordt hier concrete invulling aan gegeven.

Heteren gaat tot eind 2022 officieel in transitie. Dit betekent dat het dorp de komende periode op de schop gaat om over anderhalf jaar er herboren uit te komen. De opening van het Hart van Heteren is dan ook de einddatum van deze transitieperiode. Om deze bijzondere periode te markeren is op alle komborden rondom het dorp te lezen dat Heteren in transitie is.

De erkenning 'Transition Town Heteren' is voor de lokale organisaties en vele vrijwilligers met recht een prachtige erkenning voor de jarenlange inzet. Volgens voorzitter Kelvin Derksen hebben heel veel inwoners ongelooflijk veel vrije tijd in gestoken en daarom zijn we supertrots dat het nu echt gaat gebeuren.