Afbeelding
Foto: ANP

Extra drukte in de geboortezorg door het coronavirus

OVERBETUWE - Het aantal geboren kinderen stijgt sinds de coronacrisis. Landelijk wordt er al gesproken van een heuse corona-babyboom. “Corona heeft voor meer druk in onze sector gezorgd, waar al een tekort is”, zegt Gisèla Monnier, eigenaar van Kraamzorg Het Zonnetje en Het Maantje. 

“Vanaf februari zien we landelijk een stijging in het aantal geboren kinderen. Daarbij is vooral de piek in februari en maart waar te nemen. Zo werden er in maart gemiddeld 1100 kinderen meer geboren dan in de vijf jaar ervoor”, vertelt socioloog Tanja Traag van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Uit cijfers van het CBS blijkt dat in Nederland in de maanden januari tot en met juni 2020 zo’n 81.640 kinderen werden geboren. In 2021 waren dit over dezelfde periode in totaal 86.189 kinderen. Dit betekent een stijging van 5,6 procent. In de gemeente Overbetuwe werden er in 2020 van januari tot en met juni 229 kinderen geboren, in de eerste helft van dit jaar kwamen er 201 kinderen bij. Het aantal geboren kinderen is hier dus niet verder toegenomen ten opzichte van de coronatijd in 2020. 

Inhaalslag

Hoe verantwoordelijk het coronavirus voor de landelijke geboortepiek precies is? Traag spreekt over een inhaalslag, die door corona eerder lijkt ingezet. “We zien al geruime tijd dat twintigers het krijgen van kinderen uitstellen. Dit heeft onder meer te maken met de onzekere huizenmarkt, flexibele arbeidscontracten of omdat vrouwen eerst voor zichzelf wat op willen bouwen. Door corona hebben sommige stellen hun timing voor het krijgen van kinderen aangepast en is het uitstel tot een halt geroepen."

Traag denkt dat vooral de vrouwen die net de leeftijd hebben bereikt waarop ze niet meer kunnen wachten, al begonnen zijn aan de inhaalslag. “In de bevolkingsprognose hadden we de piek hiervan eigenlijk rond 2024 à 2025 verwacht. De opleving begint dus nu al. Dit hangt waarschijnlijk samen met het thuiswerken, dat het zorgen voor een kindje erbij wat gemakkelijker maakt.”

“In coronatijd hebben sommige stellen hun timing aangepast”

Van een corona-geboortegolf spreekt de socioloog nog niet. “Daarvoor is het nog te vroeg en moet het aantal geboortes lange tijd hoog liggen. Over mei en juni is te zien dat de geboortepiek ook weer is gezakt naar gemiddeld 400 tot 600 meer geboren kinderen dan vijf jaar ervoor. Daarbij is het krijgen van kinderen in de zomer ook populairder.”

Drukte bij geboortezorg

“We hebben de afgelopen tijd wel meer aanmeldingen voor kraamzorg gehad. Sommige gezinnen zijn denk ik andere keuzes gaan maken met betrekking tot het krijgen van kinderen door corona”, zegt kraambureau-eigenaar Gisèla Monnier.

Monnier merkt dat corona ook veel invloed heeft gehad op de werkdruk in de kraamzorg. “Gezinnen wilden door corona soms liever thuis bevallen dan in het ziekenhuis. Dit zorgde onder meer voor grotere druk op de kraamzorg. En we hebben al te maken met een groot tekort aan kraamzorg. Ik heb zelf in coronatijd ook mijn tweede kraambureau geopend.”

Verloskundige Carla Loman merkt ook dat de werkdruk in de geboortezorg door corona een vlucht heeft genomen. “Door corona is er minder personele bezetting in de kraamzorg geweest, daarbij is er meer druk op de ziekenhuizen gekomen en konden er minder stages voor studenten verloskunde worden afgenomen. Dit leverde achterstand op nieuw personeel op, die er maar mondjesmaat bij blijft komen.”

Afbeelding