Zebraspin. (foto: Andrea Dekkers)
Zebraspin. (foto: Andrea Dekkers) Foto: Andrea Dekkers

Andrea Dekkers geeft

lezing over spinnen

HEMMEN - Andrea geeft voorlichting bij het IVN en organiseert educatieve dagen voor groepen. Daarnaast is ze ook conservator van een gedeelte van de natte collectie van het Natuurmuseum Brabant waar ze tot taak heeft om de collectie van Nederlandse spinnen compleet te maken.


Spinnen zijn in principe giftig, maar niet gevaarlijk, zelfs heel bang voor mensen.  Als ze hun prooi bijten, wordt die verdoofd. Spinnen houden bijvoorbeeld de muggenpopulatie in toom.


Teruggang

Ondanks het ontbreken van tijd voor gedegen onderzoek merkt ze dat er een grote teruggang is waar te nemen. Over de oorzaak van die teruggang zijn nog veel vragen. Er zijn veel minder insecten, dus minder vogels dus ook minder natuurlijke vijanden voor buxusmot en eikenprocessierups waar wij allemaal zo over klagen. Die ontwikkeling is inherent aan onze leefwijze en we zullen er dus waarschijnlijk mee moeten leren leven. Maar we moeten dus juist nu ook heel zuinig zijn op onze natuur. We vinden het zielig als aaibare dieren zoals konijnen of reeën worden doodgereden. Terwijl we een spin zo doodtrappen.  Ik ga het niet vermenselijken, maar toch. Houd rommelhoekjes rond het huis in stand. Laat cocons aan de buitenkant van ramen zitten. Het komt de spinnen ten goede.

Op zaterdagmiddag 18 september verzorgt Andrea Dekkers een lezing met excursie (onder voorbehoud) voor het CNME Hemmen. De lezing start om 14.00 uur in dorpshuis De Oude School, aansluitend zal ze een spinnen-excusie verzorgen op het Landgoed Hemmen. "Wij vragen een bijdrage van twee euro inclusief een kopje koffie/thee. Kinderen tot 12 jaar betalen een euro."