Oogst Herveld op 18 augustus. (foto: Reinoud Post)
Oogst Herveld op 18 augustus. (foto: Reinoud Post) Foto: Reinoud Post

Een fruitig idee:

de pluk is begonnen!

HERVELD - Onlangs heeft een groep vrijwilligers zich verenigd om fruit te plukken voor de voedselbank. Afgelopen woensdag 18 augustus is de eerste plukdag geweest in Herveld!


Daar waren de peren van dertien bomen plukrijp, en met een kleine groep zijn deze peren geplukt en bij de Voedselbank afgeleverd. Totaal heeft deze eerste plukdag liefst twaalf kisten peren en twee kisten pruimen opgeleverd.

Zoals initiatiefnemer Reinoud Post al geobserveerd had tijdens zijn dagelijkse wandelingen zijn er in gemeente Overbetuwe veel fruitbomen waarvan de oogst grotendeels verloren gaat. Dit zijn fruitbomen van de gemeente maar ook van particuliere boomgaarden die om verschillende redenen niet meer geplukt worden.

"We zijn nu dus in Herveld begonnen, maar de komende tijd is er veel fruit plukrijp en gaan we daarmee aan de slag. We willen bij deze nog graag benadrukken, dat u ondanks dit initiatief nog steeds fruit van deze 'openbare' fruitbomen kunt plukken. Misschien was het bij u nog niet bekend dat er op diverse locaties in de gemeente totaal rond de 950 van deze fruitbomen staan. Op de website van de gemeente staat informatie waar deze bomen staan en wat voor fruitbomen het betreft."

Inmiddels heeft zich een fruitdeskundige (pomoloog) met eigen boomgaard bij de vrijwilligersgroep gevoegd. Bij hem kan worden geplukt en hij is ook bereid een snoeicursus te verzorgen. "We kunnen overigens nog steeds plukkers gebruiken. Dus mocht u een keer willen helpen graag! Met een mail naar postbart@telfort.nl kunt u zich aanmelden", aldus de plukgroep 'Een fruitig idee'.