De Pauwen in de Vlindertuin. (foto: Vrijwilliger Esther Schulten)
De Pauwen in de Vlindertuin. (foto: Vrijwilliger Esther Schulten) Foto: Vrijwilliger Esther Schulten

Dierengeluiden

'...ik ben mooier dan jou!'

HETEREN - Wanneer je op Landgoed Olmenhoeve bent, op de Uilenburgsestraat 1, klinkt er soms een gil. Dat zijn de pauwen! Er zijn wel meer dat twintig pauwen te vinden deze lopen over het gehele terrein. Pauwen eten echt alles en dat is handig hier. Ze houden namelijk de slakken weg uit de Vlindertuin (zie foto).


Op het gehele terrein pikken ze de zaadjes uit het gras en tussen de stenen vandaan. Pauwen gedragen zich als in het wild, alleen of in groepjes. Ze zijn niet tam, hebben wel vaste plekken waar ze gevoederd worden en regelmatig even langslopen. Er zijn blauwe en witte pauwen die goed tegen warmte en tegen kou kunnen. Het mooiste aan een pauw vind ik de sleep van de mannetjes, deze kan wel 1,5 meter lang worden en heeft dan soms wel 150 veren. Wanneer die uitvallen zie je veel kinderen rondrennen en ijverig zoeken naar de mooiste veer. De sleep van de pauw groeit zo weer aan. Het pronken en fladderen daarmee laat de dames niet koud. Ik had zo'n dame onder mijn keukenraam zitten. Ze was eieren aan het leggen, modderig en vies maar zo ijverig met haar taak bezig. Een keer per dag vloog ze weg met een luide schreeuw, een soort lunch-break denk ik. En na 28 dagen zag je de eieren open met mini pauwtjes er bovenop.

In de wildebloemenpluktuin, maken we het de pauwen straks makkelijk met het pad. Zij kunnen dan mooi onderhoud voor ons plegen. De vrijwilligers treffen ze regelmatig aan wanneer ze aan de slag gaan, en met de cheques van Overbetuwe Doet die massaal zijn binnengekomen kunnen we weer aan de slag. We zijn iedereen enorm dankbaar! Info: Vlindertuin.heteren@gmail.com.