Boekpresentatie door Inge Smale met op de voorgrond haar amygdala. (foto: vladimir kozich).
Boekpresentatie door Inge Smale met op de voorgrond haar amygdala. (foto: vladimir kozich). Vladimir Kozich

Hoe je 'toen toen' en 'nu nu' laat zijn

HEMMEN - Op 10 oktober lanceerde Inge Smale haar boek ‘Toen was Toen en Nu is Nu’ in de Pannenkoekenboerderij in Hemmen.


Inge vertelde daar hoe ons brein geen tijd kent, waardoor het nu regelmatig verwart met toen. Maar als volwassene kun je nu voor jezelf zorgen, waar je dat als volledig afhankelijke baby toen niet kon.

Toch slaat je brein in het nu alarm als er iets is dat je ziet, hoort, voelt, ruikt of proeft dat enigszins lijkt op wat toen als baby levensbedreigend voor je was. Enigszins is voldoende voor je brein, want als er een beer voor je staat, kun je je ook niet permitteren om af te wachten of hij misschien al gegeten heeft.

Om de breinverwarring te illustreren staat Inge als volwassen vrouw in een babywiegje afgebeeld op de cover. Naast Inge zelf heeft ook haar amygdala een prominente rol in het boek, hij staat ook op de foto. Iedereen heeft een amygdala, hij is onderdeel van je limbische brein en hoeder van jouw overleven. Als die beer voor je neus staat, dan is hij degene die jouw overlevingssysteem activeert, zodat je gaat vluchten of bevriezen (vechten is niet zo handig met een beer).

Tegenwoordig zijn er nog maar weinig echte beren, maar er zijn genoeg 'beren' in de vermomming van bijvoorbeeld je partner, je baas of die man of vrouw waar je echt niet mee overweg kunt. Als je (inmiddels) weet dat je hen toch niet kunt veranderen, maar dat de sleutel bij jouzelf ligt, aangezien jij getriggerd wordt en jouw patroon geactiveerd wordt, dan is dit boek echt iets voor jou.

Want hierin lees je hoe je toen toen laat zijn en nu nu. Je kunt het boek bestellen via: www.ingesmale.nl.