Woonstichting Valburg

beëindigt project Veldzicht

ZETTEN - Vereniging Duurzaam Wonen Overbetuwe (DWO) is zeer ontsteld dat Woonstichting Valburg de stekker uit Ecowijk Veldzicht heeft getrokken. DWO en de woonstichting werken al tien jaar samen om aan de Veldstraat in Zetten een duurzame wijk met 24 betaalbare huur- en koopwoningen te realiseren. De woonstichting zegt deze samenwerking nu op om de grond te kunnen verkopen aan een projectontwikkelaar.


Dit is een opmerkelijke stap, temeer omdat de woonstichting altijd heeft verkondigd dat zij graag het project van DWO mogelijk wil maken en het project van toegevoegde waarde is voor het woningbestand van de woonstichting, voor de gemeente Overbetuwe en voor het dorp Zetten. De afgelopen tien jaar hebben DWO en de woonstichting gewerkt aan de ontwikkeling van de ecowijk. Maar om te komen tot heldere afspraken bleek een moeizaam proces. Door lobby van DWO is het uiteindelijk gelukt om politiek draagvlak te krijgen voor het project. In 2019 werd door de gemeente prioritering verleend en leek de weg vrij voor een wijziging van het bestemmingsplan.

Maar het afgelopen jaar was er weer vertraging. De woonstichting weigerde een intentieovereenkomst met de gemeente te tekenen, de eerste stap om te komen tot een wijziging van de bestemming. Het huidige geschil tussen woonstichting en gemeente draait om een mogelijke weg die de gemeente in het plan wil zien om een achterliggend perceel, de Lantermansweide, in de toekomst te kunnen ontsluiten. Hoewel de ecowijk autoluw zou worden, wilde DWO toch dat de woonstichting zich neer zou leggen bij deze mogelijke weg. Het project zou anders weer onnodig vertraagd worden.