Afbeelding
Foto:

Vijftig jaar De Batouwe apotheek

ELST - Wie in Elst kent het niet, het opvallende pand, gebouwd in 1810, dat prominent naast het gemeentehuis aan de Dorpsstraat staat? En iedere Elstenaar weet dat sinds heugenis in dit gebouw De Batouwe apotheek is gevestigd. Dat kan kloppen, want de apotheek bestaat op 1 oktober vijftig jaar.


De Batouwe apotheek werd in 1970 opgericht door Prof. Dr. Jacques van Rossum, een pionier in de farmacologie en hoogleraar aan diverse universiteiten. Hij was tevens verbonden aan het Radboud UMC. Naast al deze werkzaamheden vond hij ook nog tijd om in zijn eigen apotheek te werken.

Aanvankelijk was de apotheek gevestigd aan de Rijksweg Noord, maar al spoedig werd het pand aan de Dorpsstraat 61 betrokken.

In 1990 ging Jacques van Rossum met emiraat en gaf hij tegelijkertijd het stokje van de apotheek door aan zijn zoon Jacques. Inmiddels is ook de derde generatie afgestudeerd als apotheker.

“Onze apotheek staat voor laagdrempelige zorg, waarbij de patiënt centraal staat”, zegt verantwoordelijk apotheker Jiske van de Bovenkamp: “Dagelijks ontvangen en verwerken wij vele recepten en het is onze taak deze zo mogelijk nog dezelfde dag gereed te hebben en bij de patiënt thuis te bezorgen. Een groot deel van de geneesmiddelen houden we op voorraad en sommige kunnen we zelf bereiden. De geneesmiddelen voor zeldzaam voorkomende ziektes of aandoeningen moeten echter worden besteld en komen derhalve een dagje later. Uiteraard zorgen we ervoor dat onze patiënten daarvan op de hoogte zijn. Door nauwe samenwerking met collega-apotheken, huisartsen, thuiszorgorganisaties en ziekenhuizen zijn wij in staat optimale zorg te verlenen.”

De medewerkers van De Batouwe apotheek bepalen het gezicht naar buiten. Een deel daarvan moet inmiddels -ook- vertrouwd zijn, want Liesbeth, Esther en Ingrid werken hier al meer dan dertig jaar.

“Vijftig jaar is alle reden voor een feestje, alleen onze producten en diensten lenen zich niet om dat met onze klanten te delen. Maar dat feestgevoel zetten wij graag om in de kennis en expertise die we in al die jaren hebben opgedaan, zodat wij al onze patiënten optimaal van dienst kunnen blijven zijn.”