HOT orgeltrio. (foto: Arjen Faber)
HOT orgeltrio. (foto: Arjen Faber) Arjen Faber

Jazz op de orgels van de Elster Grote Kerk

ELST - Jazz op het orgel? Het Orgel Trio (HOT) bewijst dat het kan en laat de indrukwekkende geluidsfabriek bulderen, schuren en zinderen met een programma waarin herkenning en avontuur hand in hand gaan.


Ze duiken enthousiast en tegelijk onorthodox op de muziek van onder andere jazzgrootmeesters Charlie ‘Bird’ Parker en Duke Ellington. Orgelpedaaltonen vullen de hele kerk, een weemoedig echoënde altklarinet uit de verte en het sonore geluid van een bassnaar direct naast je stoel. HOT bespeelt met haar repertoire voortdurend de ruimte. De weldadige galm van de kerk wordt optimaal benut voor gedragen stukken die langzaam naar grote hoogten opklimmen. De instrumentalisten bewegen zelf ook, op zo'n manier dat het lijkt of de ruimte zelf in beweging komt. Ritmische stukken leiden tot klankwatervallen en zorgen voor een prachtig contrast. Drie ras-improvisatoren laten horen dat elk muzikaal moment op iedere plek weer een andere glans krijgt. En een kerk is hiervoor natuurlijk de plek bij uitstek!.

HOT bestaat uit de bekende Nijmeegse organist Berry van Berkum, klarinettist Steven Kamperman en contrabassist Dion Nijland. Het wordt een ongekend muzikaal feestje. Het concert vindt plaats op vrijdag 9 oktober om 20.00 uur, in de Grote Kerk. Reserveren moet via www.pg-elst.nl of via orgelstichtingelst@gmail.com. "Wees op tijd, want volgens de huidige corona-richtlijnen mogen er maar dertig mensen in de kerk. De toegang is vrij, maar na afloop vragen we u om een vrijwillige bijdrage."