(foto: pexels-pixabay)
(foto: pexels-pixabay) Foto:

'Bezet, bevrijd & geplunderd'

ELST - Historische Vereniging Marithaime presenteert op dinsdag 13 oktober om 20.00 uur in Het Wapen van Elst Dorpsstraat 28 Elst de lezing: 'Bezet, bevrijd & geplunderd' door Paul Thissen en Paul Klinkenberg.


Al zolang oorlogen bestaan, wordt er geplunderd. Het zal daarom niemand verbazen dat ook geallieerde soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog zich aan plundering schuldig maakten. Maar waarom deden ze dat op het grondgebied van een bevriende natie? Geallieerde troepen – Amerikanen, Britten en Canadezen – roofden niet alleen uit woonhuizen, maar ook uit fabrieken, hotels, banken, kloosters en kerken.

Ook in het bevrijde deel van de Overbetuwe, waar de bevolking geëvacueerd was, trad dit verschijnsel op. Wat bezielde deze militairen? En waarom werd er nauwelijks tegen hen opgetreden? Sommige militairen stalen goederen uit noodzaak, anderen uit zelfverrijking of simpelweg als ontlading. Na de oorlog kreeg plundering weinig aandacht, want dat paste niet in ons beeld van heroïsche bevrijders.
Nu, driekwart eeuw later, is het tijd om deze donkere kant van de bevrijding eindelijk te belichten.

Paul Thissen is gepromoveerd als historisch geograaf en en is werkzaam bij de provincie Gelderland als programmaleider Erfgoed.. Paul Klinkenberg is coördinator van de Werkgroep Archeologie van WOII binnen de AWN-afdeling Nijmegen.

De toegang is gratis voor leden van Marithaime. Voor niet-leden is de bijdrage drie euro. Vanwege de coronacrisis dient men zich voor de lezing aan te melden bij: hvmarithaime@gmail.com.