Oktobermaand – rozenkransmaand

Wat is een rozenkrans? De rozenkrans is een gebedssnoer. De ‘ketting’ bestaat uit 59 kralen en begint met een kruisteken. Oorspronkelijk had hij 150 kralen die symbool stonden voor de 150 psalmen uit de Bijbel. De psalmen werden dus vervangen door een 'Wees Gegroet' wat het makkelijker maakte voor mensen die geen tijd hadden om de psalmen te bidden of deze niet konden lezen.

Bij het bidden van elk tientje (een rijtje van tien kralen) moeten we nadenken over het leven van Christus, dat oorspronkelijk is samengevat in 15 geheimen. Als we deze allemaal willen overdenken moeten we de gebedssnoer drie keer helemaal bidden, als je dat doet heb je de hele 'rozenkrans gedaan'. Slechts één reeks geheimen bidden noemen we een 'rozenhoedje'. Dit 'rozenhoedje' is een derde deel van de eigenlijke rozenkrans. Het snoer telt vijfmaal tien kralen met daartussen vijf grotere. Met dit snoer worden niet 150 weesgegroetjes gebeden, maar 'slechts' vijftig. De tegenwoordig gebruikelijke en in de volksmond genoemde 'rozenkrans' is feitelijk het zogeheten 'rozenhoedje'. De naam is ontleend aan het hoedje van rozen dat als een kroontje of onder een kroontje vaak bij Maria en andere heilige maagden werd afgebeeld.

In onze parochie zijn er verschillende gebedsgroepen die het hele jaar door of speciaal in deze maand samenkomen om de rozenkrans te bidden. U vindt de tijden het in ons parochieblad.

Iedere woensdagavond om 19 uur: Avondgebed in de Sint-Werenfriduskerk Elst. U kunt bij dit gebed aanwezig zijn of ons volgen via de livestream. Op 7 en 21 oktober wordt het rozenkransgebed gebeden. 14 en 28 oktober is er een avondviering geleid door de Lourdesgroep en ADA-groep.

Iedere vrijdagmorgen om 9.00 uur: rozenkrans gebed in de Sint-Jacobuskerk in Valburg met aansluitend eucharistie.

Liturgie 27e zondag door het jaar.


Zaterdag 3 oktober
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen:19.00 u: Eucharistieviering, V. Bulthuis
H. Maria Geboorte Lent; 19.00 u; Eucharistieviering, F. Bomers


Zondag 4 oktober
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: Eucharistieviering met Kinderwoorddienst, V. Bulthuis
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 10.00 u: Eucharistieviering, F. Bomers

H. Maria Geboorte Driel: 10.00 u: Oecumenischeviering, M. Sanders

St. Leonardus Oosterhout: 11.00 u: Eucharistieviering, K. Donders

De eucharistieviering vanuit de St. Werenfriduskerk te Elst is te volgen via: www.facebook.com/stwerenfridus, Omroep Lingewaard TV (KPN kanaal 1478 / Ziggo kanaal 36) en na afloop via Youtube.com (R.K. parochie H. Maria Magdalena).

Vieringen vanuit de andere kerken zijn te volgen via www.kerkomroep.nl.

Donaties voor vaste camera’s kunt u storten op rekening NL62RABO0324503806 t.a.v. H. Maria Magdalena, o.v.m. Actie MenM Verbonden.