Beiaardconcert door Klaas de Haan

RHENEN – Zaterdag 29 augustus 16:00 -17:00 uur geeft Klaas de Haan een concert op de beiaard van de Cuneratoren in Rhenen. Hij is de vaste beiaardier en als gastheer geeft hij het laatste beiaardconcert in de reeks van vijf zaterdagmiddag concerten in de maand augustus, georganiseerd door het Cuneragilde.


De beiaard is waarschijnlijk het grootste instrument ter wereld. In de Cuneratoren bestaat hij uit 47 klokken: 3 grote luidklokken en 44 klokken van groot tot heel klein. Het blijft wonderbaarlijk dat iedere gastbeiaardier in de reeks augustusconcerten een eigen stempel heeft kunnen drukken op zijn of haar bespeling. Hetzij door de keuze van de muziek, die de beiaardier vaak zelf gearrangeerd heeft; hetzij door de wijze van bespeling van het stokkenklavier, dat soms met vuisten bespeeld wordt en soms met een zachte aanraking van de vingers.

Klaas de Haan is sinds 1998 de vaste beiaardier in Rhenen. Zijn speelstijl is voor kenners uit duizenden te herkennen. Rijk aan nuance en met regelmatige 'riedels' op de kleinere klokken.

Zijn concertprogramma op 29 augustus is gevarieerd. Hij speelt muziek van meerdere componisten. Van Beethoven speelt hij de bekende Mondscheinsonate en Fur Elise & Liebeslied. Hij speelt lyrische muziek van Edvard Grieg en eindigt met filmmuziek uit Once upon a time in the West, als eerbetoon aan de onlangs overleden Italiaanse componist Ennio Morricone. Zijn concertprogramma staat op www.cuneragilde.nl.

Er is een gratis luistertuin achter het Stadsmuseum Rhenen, waar op veilige afstand van elkaar naar dit openlucht concert geluisterd kan worden.