Afbeelding
Foto:

Het oogstseizoen staat voor de deur

DODEWAARD - Hoewel veel in Nederland de laatste maanden tot stilstand kwam, ging de natuur gewoon zijn gang. Sterker nog het was al vroeg lenteweer en we hebben ook al veel dagen met zomerse temperaturen gehad. “Dat was in onze boomgaarden ook goed te merken”, vertelt Toon Vilier van Fruitbedrijf Vilier. “Vroeg in april hadden we al volop bloesem en dat betekent dat het fruit ook al vroeg rijp is.” Nu plukken ze de eerste pruimen. Weer een paar dagen eerder dan afgelopen jaar en toen begon de fruitoogst ook al vroeg.


De droogte is wel een uitdaging voor de fruitteler: “Gelukkig hebben we op een aantal percelen druppelbevloeiing aangelegd, zodat we de bomen zo nodig dagelijks van grondwater kunnen voorzien. Op andere percelen kunnen we beregenen. Dat doen we vooral ’s nachts, dan verdampt het water niet voor het op de grond komt.”

Naast twee hectare pruimen heeft het fruitbedrijf zo’n veertien hectare appels en peren in Dodewaard en Herveld. “We verwachten de laatste week van augustus volop te gaan oogsten tot ongeveer half oktober. Daar kunnen we nog wel wat hulp bij gebruiken”, zegt Toon lachend, “want alles plukken we met de hand. Leuk werk in een gezellige ploeg en lekker in de buitenlucht.”

Heb je zin en tijd om de handen uit de mouwen te steken? Neem dan contact op met Toon en Ageeth Vilier en stuur een mail naar fruitbedrijfvilier@kpnmail.nl of stuur een berichtje naar 06 12204241.