Herdenkingsplaquette WO II op de Markt in Huissen. (foto: Guus Versmissen)
Herdenkingsplaquette WO II op de Markt in Huissen. (foto: Guus Versmissen)

Bronzen WO II-plaquette als ode

HUISSEN - De Markt in Huissen heeft de afgelopen jaren een face-lift ondergaan. Geen gedaantewisseling... maar er is veel ten goede veranderd.


In de oude situatie was er nog geen beter toonbare vernieuwde muurwand aangebracht. Er zijn balkons die het aanzien waard zijn en op de Markt zelf verscheen het Odeon.

Hoe dan ook, er is veel veranderd en zeker ook is verbeterd de positionering van een tot enige jaren geleden bijna vergeten monument. Het betreft een in 1985 onthulde plaquette in brons uitgevoerd. Terecht is het bedoeld als ode aan de organisaties die zo heldhaftig en met daadkracht optraden tijdens het oorlogsgeweld dat de gemeenschap in 1944-1945 trof.

De WO II-plaquette is na de aanpassingen op de Markt als het ware ingesneden in de vernieuwde wand en zelfs voorzien van een lichtspot. Met dank aan de gemeente, die de plaquette hedendaags heeft ingepast in de Markt als geheel.

Zoiets heeft een positief effect op de omgeving. Mensen maken er kennis mee tijdens de excursies en wandelingen. Vrijwilligers steken zich in passend tenue en geven de plek extra cachet.Harry van de Beld is in goede doen in dergelijke situaties zoals de foto toont als een groep van Niemandsland uit Gendt een bezoek brengt.

Het Wuynhuis bezit op de Markt nu ook een terras. natuurlijk is het monument daar een belangrijke plek. De betrokkenheid is groot en men verkoopt er met vaderdag in het vooruitzicht 'Vleugellam' van Michel Bongers in combinatie met een fles. Op die manier wordt op een bijzondere wijze toch ook weer een ode gebracht aan hen die zo daadkrachtig optraden 75 jaar geleden. Laten we de vrijheid koesteren.