27 maart. Grutto (links, in zomerkleed) en Kemphaan (rechts, in winterkleed) in de Ochtense Buitenpolder op zoek naar waterdiertjes. (foto: Henk van der Kooij)
27 maart. Grutto (links, in zomerkleed) en Kemphaan (rechts, in winterkleed) in de Ochtense Buitenpolder op zoek naar waterdiertjes. (foto: Henk van der Kooij) Henk van der Kooij

Daar staan wij!

OCHTEN - Mag ik u meenemen naar eind maart, naar de Ochtense Buitenpolder? Dwars door deze uiterwaardenpolder loopt een onverhard dijkpad. Op 27 maart hoorde ik op de Waaldijk al de heerlijke voorjaarsroep: … GRUT-too, …. GRUT- too .. . Van zo’n roep word ik warm.


Door Henk van der Kooij


He, Grutto’s in de Buitenpolder?! Ja hoor… ik zag er in totaal zelfs 72! Duidelijk op doortrek. Op de foto ziet u links een prachtige bruinrode Grutto met donkere poten (zomerkleed) en rechts een fraai geschubde Kemphaan met oranjegele poten (nog in winterkleed). Op 30 maart nog een keer de Buitenpolder bezocht. In totaal toen 117 Grutto’s geteld, de Kemphaan niet meer gezien.
Op de foto ziet u beide vogels in het water staan. De linkervogel kan duidelijk dieper boren in de bodem dan de rechtervogel. Ik beperk me tot de Grutto. Waarom loopt deze vogel in het water te peuren? Deze vogel is toch een weidevogel? Biologen (Sovon-nieuws maart) hebben om deze vraag te beantwoorden waterbodems onderzocht. Het is waarschijnlijk dat Grutto’s vooral door rode muggenlarven in de waterbodem worden aangetrokken. Maar je kunt toch beter regenwormen eten dan hele kleine muggenlarfjes? Zal dit schepsel dit ook niet (proefondervindelijk) weten? Waarschijnlijk moest de Grutto eind maart voor een regenworm best wat proefboringen doen in de harde kleibodem van het grasland. Het is dan handiger om met je gevoelige snavel de waterbodem af tasten naar kleine hapjes. Want vele kleine maken een grote.