Inleiding door wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder en Anton Jansen. (foto: PVO Oost-Nederland)
Inleiding door wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder en Anton Jansen. (foto: PVO Oost-Nederland)

Cybercrime Alert voor

ondernemers Overbetuwe en Lingewaard

BETUWE - De gemeenten Overbetuwe en Lingewaard organiseerden maandag 10 februari voor ondernemers een informatiebijeenkomst Cybercrime Alert in Theater De Kik in Elst. De avond werd ingeleid door wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder en Anton Jansen, manager van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland.


Beiden schetsten de steeds grotere digitale component van criminaliteit. De circa 60 aanwezige ondernemers kregen vervolgens ruim een uur lang meer inzicht in verschillende vormen van cybercrime.


Gehackte autosleutels

De 20-jarige Luc Pluimakers, cyber security specialist bij Nederlands Forensisch Incident Response (NFIR), gaf aan de hand van diverse voorbeelden informatie en een reeks aan eenvoudige tips om grotere problemen te voorkomen. Vaktermen als phishing, pentesten, ransomware, CEO-fraude en Twee-staps-authenticatie kwamen aan bod, ondersteund met concrete zaken als antivirus software, veilige wachtwoorden, van gehackte autosleutels tot waterkokers die onderdeel uitmakend van the-internet-of-things (IOT) voor brandgevaar. Luc Pluimakers vroeg het de zaal recht op de man af: ‘Bij het sluiten van uw bedrijfspand, draait u de deur op slot en checkt u dat voor de zekerheid nog een keer. Doet u dat ook met het afsluiten van uw ICT-systeem?’

De bijeenkomst in De Kik kende een hoge attentiewaarde, getuige het grote aantal foto’s dat bij de diverse slides werd gemaakt en de relevante vragen die uit de zaal kwamen.