Afbeelding
Foto:

Rubriek al sinds november 2017 in Hét GemeenteNieuws

Hiep, hiep, hoera: 100ste aflevering

Betuwenaren in het Buitenland!

BETUWE - Het is al ruim twee jaar vaste prik in Hét GemeenteNieuws; de rubriek Betuwenaren in het Buitenland. Die, zoals we zelf vaak mogen vernemen, graag gelezen is/wordt. Een soort Ik Vertrek, maar dan lokaal c.q. regionaal én op papier. Hans Schmeinck geeft als schrijver een een kijkje achter de schermen.

Als freelancer voor De Gelderlander maakte ik deze rubriek eerder voor voornoemd dagblad. Dat had er helaas echter geen plaats meer voor. Zonde, want ik vond n vind een dergelijke rubriek zeer waardevol voor een lokaal annex regionaal medium. Ik voelde dat de verhalen van geëmigreerde streekgenoten gewoonweg verteld moésten verteld worden. Vandaar dat ik Robert Kuster van Hét Gemeentenieuws benaderde. Gelukkig wilde hij ruimte bieden voor 'Betuwenaren in het Buitenland'.

En zo verscheen in de tweede week van november 2017 de eerste aflevering! Daarin stonden Jorg en Jacqueline Schouten(-Joosten) uit Gendt centraal (zie foto). Meteen een indrukwekkend verhaal, want zij verhuisden naar Frankrijk en moesten door de crisis al snel verkassen binnen hun nieuwe 'thuisland'. En jaren later nog eens; naar Duitsland, niet geheel vrijwillig overigens.

Daarna volgden de afgelopen dik twee jaar (niet in de vakantiemaanden juli en augustus) nog 99 afleveringen, waarvan de 100ste in deze editie. Over Bram Osterloh uit Elst die zijn geluk zocht en vond in Thailand (zie andere foto).

Van België tot Brazilië

Hoe kom je nou al aan die personen annex verhalen? Dat is een van de meest gestelde vragen aan mij, betreffende deze rubriek. Welnu, zij komen deels voort uit mijn eigen familie- en kennissenkring en/of netwerk. Maar worden nog vaker aangedragen door bekenden en familie van de emigranten of hen zelf. Bijna altijd verloopt mijn contact annex het interview met via de digitale snelweg (mail, Messenger, WhatsApp), soms via telefoon.

Inmiddels zijn er 103 verschillende personen belicht. Dat zijn er inderdaad meer dan 100, maar soms ging het om stellen, al dan niet afkomstig uit dezelfde plaats (in de Betuwe). Enkele personen stonden meer dan één keer in de rubriek, vanwege hun Betuwse blik op actuele gebeurtenissen in het buitenland. Zoals de (gevolgen van de) Brexit en de bosbranden in Australië. Of omdat ze tussentijds nog eens verhuisden.

Sommigen verkasten twee of zelfs meerdere keren in het buitenland; onder meer voornoemde Jacqueline en Jorg uit Gendt, maar ook hun (ex-)dorpsgenoot Berry Mom (Polen, Curacao) en uit Huissen Chantal Janssen (Schotland , VS) en Gerard Schrijver (Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk).

Onze streekgenoten zijn vooral vertrokken naar: VS (14 keer), Frankrijk (10), Canada (9), Spanje (7), Australië (6), Engeland en Italië (5). Verder: Duitsland (4), Zwitserland en Curaçao (3), Schotland, Brazilië, België, Oostenrijk, Aruba, Polen, Nieuw-Zeeland en Noorwegen. (2). Verder heb ik verhalen op mogen tekenen uit/over: China, Luxemburg, Saoedie-Arabië, Ierland, Rusland, Zweden, Bonaire, Zuid-Afrika, Hong Kong, Wit-Rusland en Malawi. Soms vanwege studie, werk, wereldreis of liefdadigheidsproject.

Oudste: 93

De verdeling mannen/vrouwen is iets in het 'voordeel' van eerstgenoemden; 57 om 46. De oudste persoon die belicht werd was destijds 93 (!) en de jongste 16. Ze komen uit 12 verschillende plaatsen, de meeste uit Huissen (52). Verder uit Gendt (14), Bemmel ((12), Elst (8), Angeren (5), Haalderen (3), Homoet (2), Oosterhout, Herveld-Andelst, Doornenburg, Kesteren en Opheusden.

U leest het, gaandeweg hebben we ook 'emigranten' uit andere gemeenten buiten Lingewaard en Overbetuwe belicht. Dit omdat de rubriek ook wordt gepubliceerd in de edities voor die plaatsen. Als ook de oproep om nieuwe kandidaten aan te dragen. Hint, hint.

Wilt u dat deze rubriek de 150ste of misschien wel 200ste aflevering gaat halen, mail me dan uw kandidaat (via hansschmeinck@gmail.com, ook voor op- en aanmerkingen). Bij voorbaat dank en nog veel leesplezier!

Afbeelding