Dijkdoorbraak in Ingen, 1855. (foto: collectie Arend Datema Instituut)
Dijkdoorbraak in Ingen, 1855. (foto: collectie Arend Datema Instituut)

Lezing over 25 jaar na de evacuatie van 1995

OMMEREN - Op maandagavond 13 januari wordt er in het Streekmuseum Baron van Brakell te Ommeren een lezing gehouden over de hoogwaterperiode in 1995 die inmiddels alweer 25 jaar achter ons ligt.

Ger Vrieze, oud-hoofd dijkverbetering bij Polderdistrict Betuwe en senior Projectmanager bij Waterschap Rivierenland, neemt ons mee naar de hoogwaterperiode in 1995, toen bijna 200.000 mensen huis en haard moesten verlaten wegens een dreigende overstroming.

Tijdens de lezing op 13 januari ‘25 jaar na die spannende dagen’ beleven we die dagen opnieuw en vragen we ons af: Kunnen we in de toekomst een ramp voorkomen? Door de hoge rivierwaterstanden in 1985 dreigden de dijken het te begeven. De overheid reageerde alert en evacueerde een groot deel van de bevolking, ongeveer 200.000 mensen. Ook moesten veel dieren in veiligheid gebracht worden.
Hoe aangrijpend is dit alles voor de bewoners van dit gebied geweest? We kunnen concluderen dat veel mensen voortvarend optraden en, indien mogelijk, ook anderen hulp boden. Het liep uiteindelijk goed af, maar de schrik zat er flink in.

Ger Vrieze vertelt ook over de dijken en hoe ons land beschermd kan worden tegen het water. Zonder dijken en duinen kan er in een groot gedeelte van Nederland geen sprake zijn van bewoning. Ook wordt ingegaan op de overstromingen die ons land geteisterd hebben in het verleden. Kortom, het belooft weer een interessante avond te worden. De avond begint om 20.00 en is ook toegankelijk voor niet-leden van de Historische Kring Kesteren en Omstreken. Er is voldoende parkeergelegenheid.