'Lopen langs de Linge' verschenen

BETUWE - Harry Stegeman liep het afgelopen jaar langs de Linge, van Doornenburg tot aan Gorinchem, en schreef daar een boek over: Lopen langs de Linge. Hij vertelt over wat hij onderweg zag en meemaakte. Maar ook over wat hij te weten kwam van het rijke en bijzondere verleden van de rivier met twee gezichten. De Linge verandert halverwege – net boven Tiel – immers van een eerst nog vooral kaarsrechte wetering tussen weilanden en akkers in een 'echte', meanderende rivier tussen slingerende dijken.

Stegeman, inwoner van Wijk bij Duurstede, was al heel lang goed bekend met dat laatste stuk, van pakweg Geldermalsen tot voorbij Leerdam. 'Het duurde even tot ik ook die andere Linge in dat andere landschap tussen Doornenburg en Zoelen ontdekte: de uiterwaarden rond fort Pannerden, het fietspad langs de Linge door het weidse land van Angeren en Bemmel, het splinternieuwe Park Lingezegen, het stokoude landgoed Hemmen, de Klompenpaden rond Kerk-Avezaath en Erichem. De mensen die er wonen, wisten het al lang: de Linge is hier anders, maar daarom zeker niet minder boeiend.'

Stegeman blijft op zijn wandeling steeds zo dicht mogelijk bij de Linge, maar maakt hier en daar ook een uitstapje naar links of naar rechts. Boeiende ontdekkingstochten voeren door oude landgoederen en een landschapspark in wording, langs verdedigingslinies en plekken die herinneren aan lang voorbije en meer recente oorlogen, door natuurgebieden en boerenland en langs vestingstadjes en dijkdorpjes.

De Linge is ruim honderd kilometer lang. Lag het niet meer voor de hand om de fiets te pakken? Harry Stegeman: 'Wandelen is stilstaan bij de dingen, las ik ergens. Je ziet dingen die anders niet opvallen'. Zijn wandeltocht resulteerde in een informatief, maar toch ook luchtig boek over de Linge en haar landschap: een boek dat uitnodigt om de streek zelf te gaan ontdekken. Het is verkrijgbaar bij de plaatselijke boekhandel.