Onthulling gedenksteen Zevenster. (foto: I. Hoytink)
Onthulling gedenksteen Zevenster. (foto: I. Hoytink)

Onthulling gedenksteen 'Zevenster'

SLIJK-EWIJK - Op zaterdag 7 december heeft burgemeester Patricia Hoytink-Roubos de opnieuw geplaatste gedenksteen van de ‘Zevenster’ tegen de voorgevel van dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk onthuld.

Voor de onthulling plaatsvond heeft Gert Verhaaf een stukje geschiedenis en wat anekdotes verteld. Daarna is de burgemeester even terug in de tijd gegaan en heeft de gedenksteen onthuld door het lostrekken van de strik, waardoor het kleed viel.

Ten westen van Slijk-Ewijk ligt het landgoed Loenen. Rond 1826 kwam het landgoed in bezit van Jonkheer Fabricius van Leyenburg. Zijn dochter Clara stichtte aan het einde van de 19e eeuw in Slijk-Ewijk de ‘Zevenster’. Freule Clara Fabricius was een oudtante van de laatste heer van Loenen, Constant Godfried Baron van Boetzelaer, die in 1998 overleed.

Het complex van zeven woninkjes, ‘de Zevenster’, kwam dankzij de freule tot stand. Zij schonk dit complex aan de diaconie van de NH-kerk. De armenzorg op dit vlak ging van helemaal niks naar sober en doelmatig; voor die tijd zeer revolutionair. Reglementair hoefde je na 50 jaar huwelijk geen huur meer te betalen. Opa en oma Jansen woonden zodoende heel lang gratis (opa werd 100 jaar!).

De ‘Zevenster’ is in de jaren ’70 afgebroken. Bij de bouw van dorpshuis Beatrix in 1982, op de plaats waar de ‘Zevenster’ stond, was een gedenksteen ingemetseld, die na de verbouwing van dorpshuis Beatrix een paar jaar geleden weggehaald is. De steen is gerestaureerd en weer bevestigd aan de voorgevel van dorpshuis Beatrix. Slijk-Ewijk heeft weer een stukje geschiedenis terug...