Nieuws van stichting

Overbetuwe-Boleszkowice

BETUWE - De Stichting Overbetuwe-Boleszkowice onderhoudt al meer dan 25 jaar contacten met het Poolse Boleszkowice. Van 21 tot en met 23 september 2019 heeft een delegatie uit Boleszkowice een bezoek gebracht aan onze gemeente.

Dit bezoek stond hoofdzakelijk in het teken van de herdenking van de Slag om Arnhem. De delegatie was onder meer aanwezig bij het droppen van Poolse parachutisten. De herdenking in Driel was voor de Polen bijzonder vanwege de aanwezigheid van Prins Charles. Ook werden kransen gelegd.

Een wel zeer speciale gelegenheid was het bijwonen van de kransleggingen in Oosterbeek. De massale aanwezigheid van Nederlanders, Polen en Engelsen die de slachtoffers herdachten maakte diepe indruk. Het volledig spelen van het Poolse volkslied werd zeer gewaardeerd. Uiteraard werd de (nagespeelde) overtocht over de Rijn bijgewoond. Voor velen een bijzondere ervaring dit daadwerkelijk mee te maken.

Het bijwonen van deze activiteiten leidde tot emotionele en diepgaande gesprekken. Men was het er over eens dat, gelet op de relatie tussen Polen en onze omgeving, de activiteiten gecontinueerd moeten worden. De delegatie vertrok op maandag weer naar Boleszkowice.