Fred Ivens krijgt ook nog een diploma van arbiter en organisator Jan Zioltkowski. De  Ingenaar wordt geflankeerd door Fidèle Nimbi en Iwan Kostionow. (foto: Arie Janssen van Doorn)
Fred Ivens krijgt ook nog een diploma van arbiter en organisator Jan Zioltkowski. De Ingenaar wordt geflankeerd door Fidèle Nimbi en Iwan Kostionow. (foto: Arie Janssen van Doorn) Arie Janssen van Doorn

Twee keer Wilhelmus

voor Fred Ivens uit Ingen

INGEN - Fred Ivens hoorde op de Europese kampioenschappen voor veteranen twee keer het Wilhelmus voor zich klinken. De Ingense dammer (75) legde in het Duitse Korbach bij het sneldammen (5 minuten + 3 seconden per zet) zowel beslag op de titel in het totaal-klassement als ook in de
categorie 70+.

De speler van de Wageningse topclub WSDV bleef ongeslagen. Hij won vier partijen en speelde er vijf remise, goed voor dertien punten. In de eindrangschikking bereikte de Fransman Fidèle Nimbi dezelfde score maar had zegge en schrijven één weerstandspunt minder. De Russische internationale meester Iwan Kostionow, de Nederlander Roep Bhawanibhiek en de Israëliër Jacov Sjaus kwamen tot twaalf punten.


De eindzege van Ivens ging met enige commotie gepaard. In de laatste ronde stond hij tegen
concurrent Nimbi verloren, maar redde via een onreglementaire slag nog het vege lijf, wat pas na
afloop werd ontdekt. Ivens: "Ik heb het beslist niet expres gedaan en was even verbaasd als hij.
Wel, ik had mijn kleinzoon Ties beloofd een beker voor hem mee te nemen. Die was op de eerste
de beste dag dus al binnen"..
In het reguliere EK kon de Ingense routinier geen potten breken en moest met de twaalfde plaats
genoegen nemen. Hij speelde zeker niet slecht maar de voor een hoge klassering noodzakelijke derde overrwinning bleef uit. De Fransman Jan-Paul Plantin en de Israëliër Sjaus werden verslagen maar de overige zeven partijen eindigden in remise. In het 70+-klassement eindigde Ivens als zesde met evenveel punten als nummer drie maar met mindere weerstandspunten.