Heteren viert vrijheid

HETEREN - Wat betekent 75 jaar vrijheid voor Heteren? In de periode september '44 en juni '45 is Nederland in delen bevrijd. De bevrijding start op 12 september '44 met het dorp Mesch in Limburg, Schiermonnikoog wordt als laatste bevrijd op 11 juni '45. Heteren heeft een strategische ligging aan de Rijn en tijdens de bevrijdingsperiode gebeurt hier veel.

Wat weten wij hiervan, wat weten onze kinderen hiervan? Hoe willen wij herinneren en vrijheid vieren? Begin dit jaar namen inwoners uit Heteren het initiatief om in samenwerking met 'Never forget them', Betuws Oorlogsmuseum The Island, basisscholen en de Peperbus invulling te geven aan 75 jaar vrijheid in Heteren. Niet in de schaduw van de Airborne maar een eigen vlag, gedenktekens op de crashlocaties van gevechtstoestellen, herdenking en party for freedom is het idee.

Middels subsidie, collecte en sponsoren wordt dit financieel gerealiseerd. Waar staan we nu? Om de jeugd te betrekken geeft R. van Leeuwen (defensie) voorlichting aan groep 7&8. Hij neemt hier zijn eigen ervaringen van meerdere uitzendingen in mee. De Peperbus komt in oktober met een speciale herdenkingseditie. De vlag 'Heteren viert vrijheid' is in productie. Het monument onder de brug krijgt een infopaneel. Deze wordt onthuld tijdens de herdenking op 11 oktober om 13.00 uur. En om te markeren dat Café41 tijdens de oorlog een noodhospitaal was, wordt een zwart-wit foto vanuit die tijd geplaatst. Zo wordt in de komende periode meer en meer zichtbaar wat 75 jaar vrijheid voor Heteren betekend en heeft gekost, never forget, never forget them!