20 augustus Kesteren. Een schitterende gehakkelde aurelia nectarzuigend op paars ijzerhard. (foto: Henk van der Kooij)
20 augustus Kesteren. Een schitterende gehakkelde aurelia nectarzuigend op paars ijzerhard. (foto: Henk van der Kooij)

De Gehakkelde

BETUWE - Kent u het woord hakkelen? Je kunt denken aan ergens stukjes uit hakken. Menigeen zal echter eerder denken aan iemand die tijdens een spreekbeurt een beetje stond te hakkelen: niet vloeiend sprak, wat stond te stamelen.

Door Henk van der Kooij

Vanwaar deze vraag? Op de foto ziet u een schitterende standvlinder, een gehakkelde aurelia. Toch wel een aparte naam voor zo’n fraai schepsel. Ik geef toe dat de randen van de vleugels een aparte vorm hebben maar ik zou eerder van gegolfd dan gehakkeld gesproken hebben. Hoe het ook zij op 20 augustus werd deze vlindersoort 98 keer genoteerd in Nederland, waarvan 17 keer in Gelderland (waarneming.nl) en 1 keer in Kesteren.
De vlinder op de foto haalt nectar uit de paarse bloemen van ijzerhard. IJzerhard (Verbena bonariensis) is nu een echte vlindertrekker, aldus de vlinderstichting. Ik geloof het graag: de afgelopen dagen zaten er elke dag distelvlinders, soms een atalanta en een enkele keer dus ook de gehakkelde, op het ijzerhardveld bij de woning. Prachtig. Heeft een tuin en wilt u genieten van vlinders? Dan is ijzerhard een echte aanrader en zult u zeker meer dagvlinders zien fladderen in deze tijd in ons Rivierengebied!