Ingezonden brief

Zonnepanelen op Neder-Betuwse bodem III

Zonne-energie rond A15 en de Betuwelijn

In twee vorige berichten heb ik mijn bezwaren geuit tegen de plannen voor de aanleg van zonnepanelen terreinen op agrarische grond in de gemeente Neder-Betuwe. In dit bericht ga ik nader in op de eerste in de Klimaatnota genoemde optie: 'Zonnevelden bij voorkeur in de strook tussen de A-15 en de Betuweroute'. Bedoeld wordt het recent aangelegde goederen spoor. Ook in regionaal overleg Rivierenland werd deze corridor vanuit landschappelijk oogpunt als kansrijk aangemerkt.

Al enige jaren werkt Rijkswaterstaat met enkele private partijen en het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) aan de ontwikkeling van een modulair opgebouwd geluidsscherm met geïntegreerde, dubbelzijdig werkende, zonnepanelen. Dit z.g. SONOB-systeem is inmiddels langs de A50 getest. Laat nou de A15 de Betuwe van west naar oost doorkruisen met een ideale zuidzijde voor de belichting! Juist aan die zijde ligt de meest bewoonde bebouwing van de dorpen van Tiel tot Andelst.

Nou weegt de opbrengst van alleen de schermen natuurlijk niet op tegen de kosten. Daarom leggen we er een strook van enkele tientallen meters aan de zuidzijde tegenaan. Daar waar de ruimte tussen de A15 en het spoor daar gelegenheid toe biedt, kunnen velden worden aangelegd. En het scherm aan de zuidzijde van het spoor? De ontwikkelaars van het systeem denken ook mee aan oplossingen voor bestaande geluidswanden.

Dit is een project dat het gemeentelijke niveau, misschien ook het regionale niveau, overstijgt. Wie de aanbevelingen van de Provincie Gelderland over samenwerking tussen gemeentes en op regionaal niveau op dit terrein serieus neemt, stapt vol vertrouwen met dit plan op de boemel naar Arnhem!

Nanne E van de Poll

Dodewaard