Ninke van der Kooy overhandigt de prijs aan een verraste Ruth Maas. (foto: Mirjam van der Linden)
Ninke van der Kooy overhandigt de prijs aan een verraste Ruth Maas. (foto: Mirjam van der Linden)

Ruth Maas: Rijnlander van het Jaar

BETUWE - Tijdens het Grootste Rijnlands Praktijk Festival in Deventer is Ruth Maas, bestuurder bij Zorgcentra De Betuwe, benoemd tot Rijnlander van het jaar. Totaal verrast nam zij de prijs in ontvangst uit handen van Ninke van der Kooy, de prijswinnaar van vorig jaar.

“Voor mij was het direct helder: deze prijs moet naar Ruth Maas en daarmee naar Zorgcentra De Betuwe”, vertelt Ninke. “Ruth is met haar charme, kalmte en intelligentie een lichtend voorbeeld dat het afschaffen van de afstand tussen het bestuur en de voorste linie wèl kan. Het vertrouwen tussen haar en de medewerkers van Zorgcentra De Betuwe is zichtbaar aanwezig.”


Tijdens Het Grootste Rijnlands Praktijk Festival gaat het onder andere om de leiderschapsstijl en de manier van organiseren. In de ochtend vertelde Ruth Maas samen met twee anderen over de omslag die Zorgcentra De Betuwe maakte.


Zorgcentra De Betuwe werkt anders dan een gemiddelde ouderenzorgorganisatie. Bij de organisatie hebben de zorgverleners de ruimte om te doen wat zij nodig en wenselijk vinden voor cliënten in die laatste, zo belangrijke fase van hun leven. Daardoor zijn er nog maar twee leidinggevenden voor de 800 medewerkers en 600 vrijwilligers binnen de organisatie.

De prijs
Voorwaarde bij de prijs Rijnlander van het Jaar is dat de winnaar ook zijn of haar opvolger benoemt. Op 11 juni 2020 maakt Ruth Maas, tijdens de vijfde editie van het festival, daarom haar opvolger bekend. “Maar eerst gaan we als organisatie genieten van dit cadeau”, zegt Maas.