Ingezonden brief

Zonnepanelen

op Neder-Betuwse bodem II

Neder-Betuwe kiest makkelijke route; Besluitvorming zet burger buiten spel. "Geen zonnepanelen meer op weilanden. Dat is zonde van de vaak dure en vooral vruchtbare landbouwgrond". Dit zegt Peter Drenth, Landbouw gedeputeerde, Gelderland, in een artikel van Sjors Moolenaar ('De Gelderlander', 14 augustus). Ik ga nu in op het beleid van de gemeente Neder-Betuwe.

Bij de realisering van zonneparken neemt de gemeente niet zelf de uitwerking ter hand, die wordt overgelaten aan particuliere initiatiefnemers (bedrijven) en participanten die investeren en/of delen in de exploitatie. Dat lijkt een goed idee maar wat zijn de gevolgen? Eén is dat er te weinig aandacht is voor vernieuwende ideeën: de kersen (Betuwse!) worden van de taart gegeten. Een ander is dat bewoners die zich zorgen maken over de groene ruimte of de impact op hun woonomgeving, geen stem krijgen. Dat geldt ook voor de gebruikers van de agrarische omgeving als ze de gronden niet in eigendom hebben.

In een brief aan de gemeenteraad van 28 mei j.l. stelt het college dat vijf zonneparken nu ontwikkeld kunnen worden. Op grond van een beslissing uit 2016 van de raad zèlf, heeft deze verder geen rol meer bij de besluitvorming en de afhandeling ervan (met uitzondering van de plaatsing van windmolens). Omdat de projecten in strijd zijn met de agrarische bestemming van de gronden, levert de gemeente via een WABO-procedure de mogelijkheid tóch aan de slag te gaan met een 'tijdelijke' afwijking van het bestemmingsplan. Voor 30 jaar! Ook hierover heeft de raad niets meer te zeggen.

De energie transitie is onvermijdelijk en de toepassing van zonne-energie ook. De door de Neder-Betuwe ingeslagen weg is gemakzuchtig. Het wordt tijd dat de inwoners een stem krijgen en daarbij gesteund worden door door hun gekozen vertegenwoordigers in de gemeenteraad.

Nanne E van de Poll, Dodewaard