15 juli. Volwassen kluut met 2 jongen met allemaal een opgewipte snavel om voedsel uit het water te zeven. (foto: Henk van der Kooij)
15 juli. Volwassen kluut met 2 jongen met allemaal een opgewipte snavel om voedsel uit het water te zeven. (foto: Henk van der Kooij)

Zwart-witte zeekustvogels

bij Ochten

OCHTEN - Ik was al en tijd niet in de Gouverneursch Polder bij Ochten geweest. En dat merkte ik gelijk op 12 juli! Toen ik over het onverharde pad de polder in liep, hoorde ik een melodieus kluup kluup kluup.

Niet te geloven: kluten! Al gauw kreeg ik ze met de verrekijker te pakken. En waarom alarmeerden ze? Drie jongen liepen aan de rand van het water! Wow: de kluut heeft dit jaar met 1 paar bij Ochten gebroed. Op de foto ziet u twee van de drie jongen. De kluut is een prachtige, zwart-witte, elegante steltloper met een dunne zwarte opgewipte snavel. Geen vogel heeft zo’n snavel. De vogel zoekt lopend zijn voedsel en veegt daarbij zijdelings met de iets geopende snavel door water of modder. De prooi wordt op tast opgespoord en bestaat vooral uit insecten en kleine kreeftachtigen. De meeste kluten broeden in het Wadden- en Deltagebied. Maar het gebeurt meer dat de soort diep in het binnenland langs de Grote Rivieren tot broeden komt. Kluten reageren namelijk snel op het verschijnen van geschikte broedplekken. Ik denk het water in de westelijke plas dit jaar lager stond dan andere jaren waardoor er voor de kluut een ideale slikrand aanwezig was. Geweldig… kluten bij Ochten. Heerlijk om ze te zien zonder een reis naar de zeekust te hoeven maken. En... ze zijn er nu nog!